Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Brist på farmaceuter sedan apoteken utökat sortimentet

Annons

På radions nyheter hör jag att det, efter att det statliga apotekets monopol på att sälja läkemedel togs bort, har blivit brist på farmaceuter. Föga förvånansvärt eftersom det blivit fler apotek i landet om än ojämnt fördelade.

Men efterfrågan på läkemedel har inte blivit större. För att få ekonomin att gå ihop har allt fler produkter, som inte har det minsta med läkemedel eller sjukvård att göra, dykt upp på apotekens hyllor.

Förutom läkemedel kan till exempel plåster räknas till sjukvårdsprodukter men läppstift, nagellack och schampo har definitivt inget att göra med sjukvård. Inte heller delar av vad jag associerar med Pressbyråns sortiment, som läsk, kan anses ha med sjukvård eller hälsa att göra. Lika lite gagnar produkter, som påstås ha botande effekt på katter utan något som helst vetenskaplig stöd, kattens väl vid sjukdom.

Jag har vid några tillfällen tagit upp vad jag anser om för apotek tvivelaktigt sortiment med apotekspersonal och fått till svar att för att bli lönsamma måste de sälja kosmetika och läsk. I och med att apoteken blivit fler, är de fler som som måste dela på försäljningsvolymen av läkemedel och har därför tagit in bland annat kosmetika i sortimentet för att få verksamheten att gå med vinst.

Det är inte att undra på att det är brist på farmaceuter med långa högskoleutbildningar som, när de efter att apoteksmonopolet togs bort, delvis ägnar sig åt att sälja kosmetika och vad ett apotek kallar mellanmål.

Kanske uppnår apoteksbolagen lönsamhet genom att sälja kosmetika och läsk förutom läkemedel och därigenom generera vinster för aktieägarna men det är inte lönsamt för landet att med skattemedel behöva utbilda farmaceuter som när de genomgått sin utbildning kommer att delvis ägna sin tid till att sälja kosmetika och delar av Pressbyråsortimentet.

Annika Rullgård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons