Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bevara rennäringen i Jämtland – nu och i framtiden

Rennäringen i länet är hotad. Det beror på att rovdjursstammarna har vuxit sig alltför starka i renbeteslandet och att rovdjuren äter upp en alltför stor del av de samiska renägarnas renar. Det innebär att slaktuttaget som renägarens inkomst är beroende av blir alltför litet att leva av.

Det är ett extremt stort rovdjurstryck i Jämtland. Riksdagen har uttalat sig om att en rovdjursbeskattning av renhjorden upp till 10 procent av antalet renar skulle vara det högsta. I nuläget så äter rovdjuren upp  23-24 procent av renarna. Det är helt orimligt.

I år är det möjligt för jordbrukare i Sverige att leva sig in i de renägande samernas situation eftersom ganska många av jordbrukarna varit tvungna att slakta en del av sina djur på grund av brist på foder.

Länsstyrelsen i Jämtland har förtjänstfullt försökt förbättra renägarnas situation genom att forska fram en plan för en rimlig rovdjursnivå i renbetesland som skulle göra det möjligt för rennäringen att överleva. I detta har ingått en viss del förebyggande jakt. Detta har Naturvårdsverket och Förvaltningsrätten underkänt. Lagen om att hålla upp stora rovdjursstammar går före de renägande samernas överlevnad.

Jag anser att lagen måste ändras så att den av riksdagen beslutade gränsen på att högst 10 procent av renarna får bli rovdjursföda blir den gällande lagen i Jämtland.

Jag själv hör till gruppen som både fjällvandrar på sommaren och går på skidturer på vintern. Jag vill att det ska finnas renar i Jämtland - både i fjäll och i skog, att rennäringen skall fortleva hela min tid och kommande generationer. Jag önskar att landshövdingen skulle göra ett stöduttalande för en lagändring utifrån renföretagens svåra situation. Jag önskar även att Företagarföreningen i Jämtland, LRF Jämtland och LO i Jämtland skulle göra ett stöduttalande för en lagändring.

Eller ska renföretagen förtvina under tystnad?

Kjell Ellert

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel