Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Berg – ett föredöme

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Under kommande veckor planerar tiotusentals personer att resa till anläggningar och fritidshus i några av landets fattigaste kommuner.

De nationella myndigheterna har övervägande försökt att påverka befolkningens beteende med rekommendationer utifrån ett storstadsperspektiv. Utöver att resmålen finns i fattiga kommuner med med ringa eller ingen kapacitet att ta hand de om smittade, har dessa kommuner i stor utsträckning inga eller mycket få fall av diagnostiserad smitta. Undantaget Åre.

Landets smittspårning avvecklades i ett tidigt skede med motiveringen att smittan redan var spridd till stora delar av befolkningen i tätbefolkade områden.

I kommuner såsom Berg och Härjedalen, är smittan fortfarande inte alls spridd till stora grupper, så här skulle smittspårning gå alldeles utmärkt att genomföra. Offentliggjort utfall av smittspårningen skulle här utgöra ett värdefullt stöd för privatpersoners vardagsbeslut under kommande veckor och månader och jag föreställer mig att även vårdgivarna skulle ha nytta av denna information.

Lägg därtill att den praktiska delen av smittspårning är ett tämligen enkelt hantverk som mest består i att intervjua människor och kartlägga deras fysiska kontakter med andra personer.

En 75-åring i Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel