Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Banker blir valfråga i Bräcke

Handelsbanken ska i vår stänga sitt kontor i Gällö I och med det finns bara ett fysiskt bankkontor i Bräcke kommun, nämligen Handelsbankens kontor i centrala Bräcke.

Digitaliseringen går allt snabbare och förutsättningarna att bo i glesbygd har i Bräcke kommun förbättrats påtagligt genom utbyggnaden av fiber. Andel fastboende hushåll med fiberanslutning är nu närmare 100 procent, vilket gör kommunen till ett nationellt föredöme, mycket tack vare ideella krafter. Många av oss kan nu sitta hemma vid datorn och till exempel sköta bankärenden och oftast klara oss utan kontanter. Dessutom finns ett system med butiksombud och betaltjänstombud.

Men det är lätt att glömma att bankkontor är en trygghet och en nödvändighet för många. I en rapport från länsstyrelserna från 2017 slås fast att det i alla län finns områden eller orter med bristande tillgång till grundläggande betaltjänster. Det handlar om företag och föreningar med omfattande kontanthantering som drabbas, liksom människor som inte kan eller inte har tillgång till digital teknik.

Mitt i vår digitaliserade värld finns ett digitalt utanförskap.

Det talas också allt mer om att kontanter blivit en viktig beredskapsfråga. Försvarsberedningen konstaterar att bland annat tillgång till kontanter, är en del av totalförsvaret.

Vi ser med oro på att viktiga samhällsfunktioner lämnar glesbygden, där vår kommun tillhör de drabbade. Bankerna och kontanthantering är ett exempel på detta, men det finns flera. För oss kommer detta att bli en viktig fråga att lyfta i årets valrörelse.

 

Veronica Eklund (M), Ulf Eklund (M), Birgitta Franzon (M), Martin Halvarsson (M), Johan Loock (M), Torbjörn Näslund (M), Marina Mellgren (Pol.ob.) och Knut Richardsson (Pol.ob.)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel