Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Även unga är ensamma

Artikel 11 av 11
Ofrivillig ensamhet
Visa alla artiklar

Tack för artikelserien om ofrivillig ensamhet. Väldigt bra. Men något viktigt glömdes bort .

Man kan tro att de vanligaste är ensamma pensionärer eller personer med psykisk ohälsa, vilket är att förenkla. Vanligast är nog i dag nog en person mellan 15 - 30 som är hemmasittande, inte går i skolan, inte är anmäld som arbetslös, inte syns i Försäkringskassans statistik. En som lever sitt liv framför en dator eller smartphone. Som får ångest bara skola och studier nämns.

Den största utmaningen är att bara komma utanför dörren.

Det handlar om sådana som inte är hjälpta av en kommunal mötesplats för pensionärer eller en för folk med psykisk ohälsa/funktionshinder.

De kan istället dras till Busstorget eftersom där finns jämnåriga i samma situation, men också tillgång till droger för självmedicinering. Den här gruppen växer okontrollerat. Inte ens skolorna i Jämtlands län vet hur många det är. Över 18 år verkar de bara försvinna. De enda som ser dem är föräldrarna och anhöriga. Som inte vet vart dom ska vända sig.

Annat som glöms bort är naturliga mötesplatser. På landsbygden är det affären eller bussen. En ensam kan handla tre gånger om dagen bara för samtalet eller åka buss för att träffa folk. Dagens Östersund har Kupans café och det på Busstorget. Hit kommer ensamma och blir sedda. Sommartid fungerar Surfbukten på samma sätt. Det är viktigare med en sådan mötesplats än en kommunal. För många.

Nykter iakttagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel