Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ätandet av djur bakom pandemier – Jämtlands politiker måste agera nu

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Spanska sjukan, fågelinfluensan, ebola, svininfluensan och covid-19. Vad är gemensamt för alla dessa hemska sjukdomar? De kommer från djur. Vi bör därför kräva av våra politiker i Jämtland att de utformar en plan för att växla om till en växtbaserad kost i offentlig måltidsverksamhet.

Amerikanska Folkhälsomyndigheten, CDC, har uppskattat att 75 procent av alla nya infektionssjukdomar hos människor har sitt ursprung bland djur. “Ett fel vi människor gör är att vi pressar ihop både vilda och tama djur väldigt tätt, tillsammans med miljontals människor” säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet. Vi har aldrig haft så många djur i världens trånga djurfabriker som vi har idag.

Det är inte helt klart var det nya coronaviruset kommer från. Men en teori är att det kommer från fladdermöss som smittat myrkottar som smittat människor på en djurmarknad i Kina.

Harvard-epidemiologen Marc Lipsitch uppskattar att coronaviruset kommer att smitta mellan 20–60 procent av den mänskliga befolkningen på jorden och skörda miljoner liv. Nu gäller det att minska smittspridning och finna ett vaccin. Men bör vi inte också lära oss att förebygga morgondagens virus?

Vi kan rejält minska risken för framtida pandemier genom att förbjuda marknader där både vilda och tama djur säljs. Som individer kan vi dra vårt strå till stacken genom att inte längre stödja djurfabriker genom vår konsumtion av kött, mjölk och ägg. “Om alla människor blev vegetarianer eller veganer skulle risken för pandemier vara oändligt mycket mindre” säger professor Björn Olsen, specialist på infektionsmedicin vid Uppsala universitet.

Att gå över till växtbaserad mat minskar risken för nya virus, smittspridning, antibiotikaresistens och framtida pandemier. Det kan spara miljoner människors liv genom färre nya virus. Dessutom medför växtbaserad kost betydligt lägre klimatpåverkan och positiva hälsoeffekter genom minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom och färre fall av cancer.

Martin Smedjeback

Källor:

75 procent av alla nya infektionssjukdomar kommer från djur: https://www.cdc.gov/onehealth/basics/zoonotic-diseases.html

Citat från Åke Lundkvist, UNT, 30 januari 2020.

20-60 procent smittade: https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/03/hundreds-of-u-s-coronavirus-cases-may-have-slipped-through-screenings/

Citat från Björn Olsen: https://anlib.se/nyheter/inrikes/professor-vart-kottatande-orsakar-pandemier/

Växtbaserat bättre för klimatet: https://www.nyteknik.se/miljo/ipcc-det-kravs-stora-forandringar-av-jordbruket-6965965

Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.012865

Minskad risk för cancer:

https://www.pcrm.org/news/blog/reduce-cancer-risk-plant-based-foods

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel