Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ännu ett slöseri av MP

Staten hade 11,7 miljoner utsläppsrätter (motsvarande 11,7 miljoner ton CO2-utsläpp) värda ca 3,3 miljarder kronor och dessa motsvarade alla utsläpp från fordonstrafiken i Sverige i ett år. Men istället för att sälja dem så har regeringen med Miljöpartiet i spetsen kastat utsläppsrätterna, dvs samma som att kasta 3,3 miljarder kronor i sjön. Det motsvar ca + 150 kr per månad netto till alla pensionärer i ett år eller 3 mil helt ny dubbelspårig järnväg.

Det är dock inte helt bortkastat eftersom det nu hindrar andra länder inom EU att köpa dessa utsläppsrätter och det driver upp priserna på de övriga utsläppsrätterna dvs det blir dyrare att släppa ut CO2 inom EU.

Det hindrar naturligtvis inte att Kina ändå bygger 700 nya kolkraftverk som släpper ut långt mer än dessa utsläppsrätter hindrar och ytterligare gynnar handel från Kina. Men om man jämför med Miljöpartiets tidigare totalt misslyckade miljöinsatser såsom flygstolsskatt och elcykelsubvention (1,3 miljarder) så är denna som sagt inte helt misslyckad.

Men fortfarande satsar Miljöpartiet på att lösa små problem på hemmaplan istället för att lösa stora problem på bortaplan. Frågan är vilken miljönytta dessa 3,3 miljarder hade gjort i ett annat land som ligger långt efter i miljöarbetet.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel