Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Allt för många avlider ensamma

Andelen personer som avlider utan att ha någon vid sin sida har ökat. Bland de som avlider i bekräftad eller misstänkt covid-19 är siffran än högre, ungefär en tredjedel avlider utan att ha någon hos sig.

Trots ambitionen att ingen ska behöva dö ensam.

Det råder besöksförbud inom sjukvården för att minska smitta, och att andelen som avlider utan att ha någon vid sin sida ökar beror till stor del på att man av smittskyddsskäl inte kan ta emot anhöriga. Regeringen har nyligen öppnat upp för besök på äldreboenden från närstående i livets slutskede vilket är välkommet, men mer måste göras för sjukvården.

Att vara ensam och inlagd på sjukhus är väldigt jobbigt, särskilt om man är svårt sjuk eller i livets slutskede. Den sista tiden kan vara väldigt ångestfylld och då är det särskilt viktigt att ha en hand att hålla i.

Situationen som rådet sätter även vårdpersonalen i en svår sits. De vill kunna finnas där och trösta och lindra men de hinner inte.

Sjukhuskyrkan har bemanning på sjukhusen även när det råder besöksförbud. Deras närvaro och medmänsklighet är nu viktigare än någonsin. Redan i mars lyfte Kristdemokraterna att vi ville se ett ökat stöd till sjukhuskyrkan så de kan öka sin bemanning över hela landet. Det skulle göra stor skillnad.

Med så stort lidande är behovet av närhet och stöd betydande. Vi vill därför att staten ska skjuta till mer pengar till sjukhuskyrkan. Så att det finns en hand att hålla i när livet är som svårast.

Jakob Forssmed (KD)

Ekonomiskpolitisk talesperson Kristdemokraterna

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Sjukvårdspolitisk talesperson

Stephen Jerand (KD)

Kommunalråd Östersund

Stefan Nilsson (KD)

Vice ordförande partiavdelning Östersund, Kristdemokraterna

Stig Andersson, gruppledare fullmäktige Östersund,

Andrea Hedenborg (KD)

Ledamot fullmäktige Östersund

Margareta Mahmoud-Persson (KD)

Fullmäktige Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel