Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alkohol är ingen vanlig vara

Sedan länge har Sverige haft en restriktiv alkoholpolitik, en politik med brett folkligt stöd. Vi vet att alkohol inte är vilken vara som helst, utan en vara som är beroendeframkallande. Dessutom är det en vara som orsakar stora skador för den enskilda, för familjer och för samhället.

Att urholka detaljhandelsmonopolet kring alkohol vore djupt olyckligt. Vi vet att det kommer leda till ökade skador, ökad otrygghet, ökat våld och därmed en högre belastning på ett redan ansträngt polisväsende och en ansträngd hälso- och sjukvård.

De som får betala det högsta priset med oro, ängslan, ansvarstagande är barn och unga som växer upp i utsatta, otrygga hem- och utemiljöer - och alla skattebetalare. Ju högre alkoholkonsumtion där följden kan bli högre sjukfrånvaro blir produktiviteten i ekonomin lägre.

Inför förra årets val talade Moderaterna mycket om att Öka tryggheten och agera Mot våld i samhället. Det bästa sättet, om man läser forskningsrapporten Alkohol och Våld (Utgiven av IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet och CERA 2017/2018), är att få ner alkoholkonsumtionen. Samstämmiga forskningsanalyser visar att störst effekt på alkoholkonsumtionen har priset och tillgängligheten.

I stället för att föreslå ökad tillgänglighet genom försäljning i de drygt 3200 livsmedelsbutikerna mot de nuvarande drygt 400 Systembolagen och 480 systembolagsombuden borde man hålla fast vid vad den tidigare Moderate finansministern föreslagit, nämligen höjd alkoholskatt!

IOGT-NTO

Distriktet i Jämtlands läns alkoholpolitiska grupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel