Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Akut läge för jordbruket kräver uthållighet från politiker och konsumenter

Under en kort semesterresa ser jag hur torkan håller jordbruket i sitt grepp. Vallar och beten är bruna. Spannmålsskörden blir på många ställen hälften av vad den brukar vara och halmstrån hälften så långa.

Centerpartiet har lagt förslag på betydligt kraftfullare åtgärder än regeringen, det är klokt och bra och något Löfven borde lyssna på. 

Men det är uthållighet från politiker och konsumenter som kommer att vara avgörande. Läget är akut 2018 men det kommer fortsätta vara allvarligt, även om kommande somrar skulle bli normala. 

Bönder med kor kommer att minska sina besättningar eftersom fodret inte räcker. Foderbristen är så allvarlig att även den som till äventyrs har pengar att handla för kommer att ha svårt få tag på foder. Spannmålsskörden blir sämre och bondens intäkter blir små. Men det betyder också till exempel att mjölet i butiken blir dyrare, att kraftfoder till kor och grisar blir dyrare och att det blir brist på maltkorn till öltillverkning. Bönder med både djur och spannmålsodling har valt att göra helsädesensilage för att utfodra korna med, det minskar också mängden spannmål. Torkan påverkar också utsädesodlingar som ger sämre skörd och det blir brist på utsäde och fröer inför nästa säsong.

Jordbruk var redan en pressad bransch. Nu kommer vi att få se ett ökande antal konkurser och många bönder med psykisk ohälsa. Många kommer att må oerhört dåligt.

Jordbruket är en basnäring. Om bönder och besättningar slås ut får det oanade konsekvenser för självförsörjning, landsbygdens företag och för framtiden.

Initiativet från Per Åsling (C) att tillsätt en kriskommission i Jämtlands län är mycket klokt. Effekterna av denna soliga sommar måste vi gemensamt kunna hantera.

Eva Hellstrand (C)

regionkandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel