Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Aktieutdelningar – dåligt för ekonomin

För att i dessa ofärdstider rädda företag, arbetsplatser och samhällsekonomi bör vi stoppa alla aktieutdelningar under ett år.

Det paradoxala är att detta också skulle gynna de flesta aktieägare. Aktier sjunker när det är många som vill sälja men de lär sjunka betydligt mindre med tillfälligt stoppade utdelningar. Om pengarna måste stanna i företagen återinvesteras de nämligen. Då får aktierna i stället ett högre värde än annars, samtidigt som marknaden i sin helhet stärks.

Man måste emellertid släppa utdelningarna helt fria igen när det enskilda företaget ställt in dem i ett år eftersom utdelningar är det yttersta motivet att vilja äga aktier. Det måste också vara lika för alla. (Om man stoppade utdelningarna för alltid skulle det vara rena stölden och man skulle inte längre kunna finansiera företag genom att sälja aktier.)

Om det inte finns något lagligt sätt att stoppa aktieutdelningarna kan man väl dra in all statlig hjälp och alla statliga kontrakt till de som ändå ger utdelningar? Dessutom kan man alltid använda sin konsumentmakt och bojkotta, om inte annat för konkurrenternas skull. Företag som på eget initiativ stoppar sina aktieutdelningar kan gå ut med det i sin marknadsföring samtidigt som de vinner marknadsandelar på grund av sina större investeringar, men det bästa för marknaden är ändå ett totalförbud.

De länder och företag som stoppar aktieutdelningar kan bli som ekonomiska fristäder och kraftcentra som också stimulerar de andra att kunna komma igång igen. Vi har inte bara ansvar för oss själva nu!

J Torben Staehr

x

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel