Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: 70-plussare uppmanas att stanna inne – ”Vill inte” säger Barbro Hedvall

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Den 17 mars skriver Barbro Hedvall i en ledare i DN att tanken på att som 70-plussare på grund av coronaviruset sitta hemma inte lockar: ”Men om du är så där 87 blir dessa månader en god del av ditt liv. Ja, för att vara drastisk – de kan bli dina sista månader”

Sjukvården var överbelastad redan innan coronaviruset gjorde entré. Med stigande behov av sjukvård, ibland t o m avancerad sådan, på grund av detta virus tvingas tidigare planerade operationer ställas in. Ett fältsjukhus ska byggas upp i Uppsala. Till detta kommer vårdpersonal att ställas under mer och mer press.

Många företag har hamnat på ruinens brant och mer än en företagare får se sitt livsverk gå till spillo eftersom efterfrågan på varor och tjänster gått ner. Följden blir en ökande arbetslöshet. Anställda har permitterats och sagts upp med ekonomiska konsekvenser som följd.

Tillställningar för mer än 500 besökande är förbjudna vilket medför att många evenemang ställts in. Företag uppmanar sina anställda att arbeta hemifrån och undervisning på gymnasium och högskola bedrivs på distans och alla ombeds att minska på sina sociala kontakter. Allt för att minska åtminstone hastigheten på smittspridningen.

Blir för många sjuka samtidigt uppstår risk att sjukvården tvingas till välja vem av svårt sjuka som ska få chansen att överleva. Om för många blir sjuka samtidigt kan det drabba sophämtning, elförsörjning, betalningssystem, kollektivtrafik, press med flera samhällsfunktioner.

För att minska smittspridningen har regeringen och Folkhälsomyndigheten bett alla som är över 70 år gamla att hålla sig hemma och undvika sociala kontakter. Med denna bön når man en miljon människor vilket om alla 70-plussare efterlever denna uppmaning minskar smittspridningen i samhället kraftigt vilket i sin tur bidrar till mindre antal konkurser och arbetslösa. Färre sjuka minskar trycket på sjukvården vilket ökar möjligheten för de sjukvårdsanställda att orka ge god vård till de svårast sjuka.

Eftersom de som synes behöva mest sjukvård på grund av coronaviruset är just de som passerat 70-årsdagen är det extra viktigt att alla som tillhör denna grupp följer rekommendationen att undvika sociala kontakter.

Vi, jag säger vi för jag är 75 år gammal, har i långa stycken har haft förmånen att leva under större delen av livet med år efter år med bättre förhållanden. Vi har fått uppleva ständigt högre löner, allt bättre trygghetssystem, högre och högre krav på arbetsmiljö och avsevärt större bostäder med olika bekvämligheter. Telefon och dator har blivit var mans egendom. Visserligen finns det 70-plussare som inte fått sin del av förbättringskakan men i stort sett har vi som nu är över 70 år levt gott.

När nu regeringen och Folkhälsomyndigheten ber oss om att undvika sociala kontakter under en vår är det en plikt att ta vårt ansvar och bidra till att minska och fördröja smittspridningen. Vi kan gå på promenad, vi kan ta eftermiddagsfikat ute i solen i vår trädgård eller i någon park medan vi njuter av fågelsången och vårblommorna.

Men Barbro Hedvall säger: Jag vill inte.

Annika Rullgård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel