Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inrätta en sameersättningsfond

Annons

Vi svenskar anser att Sverige är vårt land för att vi bott här länge. På samma sätt är fjällen samernas land. Samerna har efter 1600-talet fortsatt att falla offer för övergrepp i form av järnvägar, gruvor, vattenkraftsdammar, vattenkraftverk, högspänningsledningar, turistanläggningar med slalombackar och liftar, ohämmad skoteråkning, landsvägar, och nu senast vindkraftverk. Fiskevatten har skadats, vandringsleder för renarna har spolierats, renarnas naturliga födosök av hänglav har förhindrats, renarna störs och skingras, osv. Det är ett övergrepp att samerna inte får bestämma över någonting i sitt land.

Samerna måste tillerkännas rätten till sitt land och få ersättning för de ingrepp som redan skett. Några ytterligare ingrepp ska inte ske utan samerna ska själva få bestämma vilken utveckling de vill ha. Ersättning ska betalas för de övergrepp som redan ägt rum. Inte till enskilda personer utan till en fond som i sin tur kan bekosta Sameting (byggnader, resor, kostnadsersättningar), kulturinstitutioner, litteratur och läroböcker på de olika samiska språken, stöd till sameslöjd, stöd till sådant som avelsarbete för att förbättra renstammen, forskning om renar och andra nyttiga ändamål. De nålpengar som nu utbetalas till dessa verksamheter blir då onödiga. Ersättningsfonden kommer att ha gått om pengar.

Svenska staten måste sluta med sin orättvisa kolonialpolitik mot samerna, och även mot övriga medborgare i Norrland. Inkomster från framför allt vattenkraft och gruvdrift ska fördelas även till kommuner som drabbas av ingreppen. Argumentet att exploateringen ger flera arbeten är ytterst kortsiktig. Efter 20-30 år är utbyggnadsfasen över och då blir det kvar bestående arbeten för ett fåtal.

Olov Byström

Fränsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel