Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inom vissa yrken måste vi förbjuda burka

Burka och Niqab är ett omslutande plagg med öppning endast för ögonen som syftar till att dölja kvinnans kropp när hon rör sig ute bland allmänheten. Liksom slöjan, som inte täcker ansiktet, så kommer burka och niqab ur synen på att kvinnan är underställd mannen och den hederskultur som har sin botten i islam. Plaggen är således symboler för denna kultur.

Nu är inte alla muslimer islamister, det vill säga fundamentalistiska utövare av islam. Tvärtom är de flesta muslimer lika sekulära som fleratalet svenskar som bekänner sig till kristendomen. I Sverige finns fundamentalistiska organisationer inom islam liksom det finns inom kristendomen. Sveriges Muslimska Förbund är ett sådant. När dessa fundamentalister säger sig representera alla muslimer är det lika befängt som att alla kristna skulle låta sig representeras av Livets Ord.

För oss i Folkpartiet är jämställdhet mellan könen och kvinnans frihet naturligtvis självklarheter som gör den islamistiska synen på kvinnan fullständigt oacceptabel. Genom invandringen och flyktingmottagningen har vi fått en stor grupp muslimer i Sverige. Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga partier försöker dock dra alla muslimer över en kam och stämpla dem som islamister i sin argumentation för en mindre generös invandringspolitik.

Vi behöver invandrare och den mångfald som de tillför det svenska samhället. Det kommer att uppenbaras än mer tydligt när den arbetskraftsbrist som står för dörren blir akut. I Jämtland kan vi knappast vända befolkningsutvecklingen utan en betydande invandring. Rannsakar vi oss själva så torde de flesta av oss dessutom vara invandrare om än sedan flera generationer bakåt i tiden.

Det är också självklart att vi har religionsfrihet i det här landet och att vi ska tillåta muslimer att ha moskéer. Vi måste emellertid lära oss skilja på religion och på de värden som vårt demokratiska statskick vilar på. Några Sverigedemokrater behövs inte för att stå upp för den kvinnosyn som vi anser att det svenska samhället skall omfattas av. Vi andra får sluta med att huka oss i rädsla av att bli kallade rasister och i stället bestämt avvisa krav som bejakar hederskultur och kvinnoförtryck, vare sig den kommer från de som säger sig företräda en viss religion, livsåskådning eller andra traditioner. Det är snarare omvänd rasism att inte stå upp mot förtryck av vare sig flickor, kvinnor eller andra medborgare.

Mot bakgrund främst av det hittills sagda kan vi inte tillåta att burka eller niqab används i offentliga yrken som exempelvis förskollärare, lärare, läkare och så vidare .

Vi kan inte tolerera tvångsäktenskap eller anse att det är diskriminering när en arbetsgivare kräver att en anställd skall handhälsa på kvinnliga medarbetare. Kommunpolitiker och rektorer i skolan, i Strömsund eller andra kommuner, måste bestämt hävda skolplikten och avvisa krav på att barn till muslimska föräldrar skall undantas från simundervisning, biologi, samhällskunskap, gymnastik etc med hänvisning till att islam förbjuder umgänge mellan flickor och pojkar på ett sätt som vi övriga anser som självklart och naturligt i vårt samhälle.

Den undfallenhet som förekommer kan nog undvikas genom att kunskapen om muslimer och islam förbättras. Då kan kanske också sådana fadäser som i Göteborg undvikas där moderaterna nominerat Abdirizak Waberi, rektorn för den islamiska friskolan och ordförande för Sveriges Islamiska skolor, på femte plats i det kommande valet till riksdagen. En man som bland annat förordar att man får slå sin kvinna och att män skall tillåtas ha fyra fruar. Det är alltså inte bara invandrare som behöver medborgarkurser för att lära sig svenska seder och bruk!

Lennart Ledin (FP)

Folkpartiet i Östersund och Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel