Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innovativ dans i Lillhärdal

Härjedalens Kulturcentrum presenterar ett av det mest innovativa danskompaniet i Europa.

Österrikes "Bodhi -Projekt" från Salzburg kommer uppträda i Lillhärdal i slutet av maj.

Program heter "Centipedes/Tusenfoting" av koreografen Marco Torrice och reflekterar över frågan:

"Vad händer om en tusenfoting funderar över vilken fot den skall använda först?"

 Bodhi-Projekt är en professionell dansensemble som representerar Salzburgs Experimentella Akademi för dans och som har den amerikanska dansaren Susan Quinn som konstnärlig ledare.

I år firar Salzburgs Dansakademi 20-årsjubileum . Dom har mer än 100 studenter och fokuserar på samarbete med stora europeiska koreografer och dansare. Bodhi-Projekt har turnerat i hela Europa, bland annat i Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Slovenien, Polen, Holland, Spanien och Italien.

Med föreställningar på Härjedalens Kulturcentrum kommer Bodhi-Projekt för första gången till Sverige och kommer att ha bara två föreställningar i Härjedalen mellan uppträdanden i London och Lausanne.

 – Vi hade ett möte med Susan Quinn i Salzburg vintern 2011 när jag hade en gästföreläsning på det välkända universitetet Mozarteum. Vid denna tid började vi att göra en ombyggnad av gamla Folkets Hus i Lillhärdal så att det kan fungera som en modern teater och dansstudio. I februari 2012 möttes vi igen i Salzburg vid festivalen för modern performance konst och började då prata om planer hur vi skulle kunna få stöd från österrikiska kulturinstitutioner. Det har varit ganska mycket pappersarbete, men nu har vi fått stöd från Salzburgs stad, Salzburgs kommun och Österrikes Kulturministerium, eftersom stöd från kommunen, län och Kulturrådet inte räcker till för att inbjuda en så ansedd ensemble, säger Andreas Hoffmann, konstnärlig ledare för Härjedalens kulturcentrum.

Bodhi-Projekt kommer med sex dansare, tour manager och konstnärlig ledare till Härjedalen.

 Koreografen Marco Torrice är född i Rom och har studerat filosofi och dans i Rom och Bryssel.

I sitt arbete har Torrice fokuserat på hur dansarens kropp kan upptäcka nya rörelsemönster och att med detta kunna kommunicera med publiken.

Rörelsemönster av en tusenfoting är en bra modell vilken kan överföras till dansensemblen och skapa en föreställning som är laddad med energi och humor.