Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innerliga tuggor av Lars Forssell

/

Vilken underbar uppgift att få som skådespelare, att göra en kabaré med utgångspunkt av Lars Forssells texter och få ganska fria händer.

Annons

Det är ju en formligen outsinlig källa att ösa ur. Poesi, skönlitterära texter av alla slag, dramatik, vistexter och till och med schlagertexter. Hur mycket som helst att välja mellan av underbar språkbearbetning med intelligens och stor mänsklighet. Han var en mästare med orden Lars.

Jag tycker att Helena Svartling och Anita Nyman lyckats väldigt bra i att arbeta fram en föreställning som känns sammanhållen, innehållsrik och med variation. Inte bara en massa redan förut hörd skåpmat utan ett material med bra balans. De har i sina val fått fram bitar och smaktuggor av ett konstnärsskap som sträckt sig genom så lång tid och på så olika arenor. Det märks att de valt av hjärtat. Texterna berör dem och de förmedlar dess djup till oss i publiken på ett nära sätt.

Scenografin är enkel, regin sparsmakad och tekniken bra. Styrkan i föreställningen blir alla mellansnack och då oftast i form av monologer där de får fram en innerlighet i sitt förhållningssätt till materialet. Där får de också fram sin kompetens som just skådespelerskor.

Valet av många långsamma låtar gör det till en utmaning att hålla uppe drivet i föreställningen som ibland sviktar något. För mig känns det som att föreställningen skulle ha vunnit mycket på att ha en professionell musiker med så att aktörerna kunnat ägna sig åt det de kan bäst. Den kritiska delen av mig är besviken på att föreställningen inte var helt färdigrepeterad, en del missar i text kom-ihåg och musikaliska missar som jag inte tycker de ska unna sig som yrkesmänniskor med professionella institutioner i ryggen. Premiär är premiär, så är det.

En av höjdpunkterna för mig var Helena Scartlings egna tonsättning av ”Jag sitter till bords”, den kändes fräsch och intressant. Slutet av föreställning bjöd på den lite slitna Snurra min jord men som presenterades i en härlig tolkning som inte lämnade någon oberörd. Missa inte chansen att se denna musikaliska kabaré, som produceras i samarbete mellan Teater Västernorrland och Estrad Norr och kommer att turnera stora delar av våren i de fyra norrlandslänen.

Mer läsning

Annons