Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innehållsrikt och fängslande om när kulturer krockar

Romeo och Julia. Askungen. Det finns många referenser, inte bara litterära i Anders Trenses ungdomsroman Naserian om ung, het kärlek som trotsar gränser.

Annons

”Det finns hur många fina flickor som helst, varför måste du välja en….” ”Svarting!” Det är Mikaels syster som fyller i det förbjudna ordet under det första upprörda samtalet i familjen när det står klart att den sjuttonårige sonen är förälskad i en tjänsteflicka.

Vi befinner oss i Nairobi, Kenya, där Karen Blixens kaffefarm förvandlats till golfbana och klasskillnaderna är stora mellan västerlänningar som arbetar på Svenska skolan och lokalbefolkningen som lever på smulorna, alltifrån caddien som får 20 shilling = tre kronor och tjänstefolket från slummen och i förlängningen från avlägsna byar.

Mikael är en känslig pojke som mognar snabbt i krocken mellan kulturerna, inte ens ett brutalt rån får honom att hata de infödda.

Han skapar beslutsamt relationer, lär sig swahili och till slut är han redo att kalla Afrika, Masai Mara, sitt hem.

Anders Trense skapar stark närvarokänsla med språket; man känner hettan, svetten, den fräna rökstanken och dasslukten i de miljöer Mikael rör sig en bit ifrån skolans tjusiga område med tennisbanor, fotbollsplan och swimmingpool.

Naserian blir hemskickad till sin by i okänt massajland, dit Mikael hemligen beger sig, ett äventyr som slutar med brudköp till priset av fyra kor.

Massajerna beskrivs som speciellt självmedvetna och stolta stamfolk, okänsliga för västerländsk lyx och avståndstagande till storstadsslummens våld, sprit och narkotika.

Boken slutar inte där. Spänningen stiger under parets bröllopsresa, försiktigtvis i olika klasser och avbruten av våldsamma inrikes uppror och krigshandlingar. Slutet ska inte avslöjas men Östersund med fjälltrakter i sträng vinter finns med som en avkylande kontrast till Afrikas politiska oro och hetta. Kärleken låter sig dock inte kylas ner, Mikael står fast vid sitt ord och beslut.

Korta kapitel, korta stycken och korta meningar underlättar läsningen av en på alla sätt innehållsrik och fängslande ungdomsbok.

Mer läsning

Annons