Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inlandsromantik från länet till alla

”Vi trodde nog att allt som fanns att se hade riktnummer 0693.”

I dag släpps Popterrors debut-ep ”Allt vi gjort har du glömt”. Om att vidga vyerna och sedan sakna den snäva verkligheten nere på byn.

Annons

Popterror är en vänskapskrets som blev en blogg som blev en popklubb för att sedan utvecklas till ett popband. Men från början handlade det där med popband i ärlighetens namn mest om sex musiker som lade upp några låtar på Myspace för att få spelningar. Gensvaret blev större än de hade trott, det dröjde inte länge innan skivbolaget A Westside fabrication hörde av sig och frågade om de ville göra något mer med låtarna. De ville de.

– Vi piffade upp låtarna som var i råmix-format och nu släpps de nätet. Kanske blir det fysiska exemplar i framtiden, vi får se vad som händer. För oss är det själva musiken som är viktigast, säger gitarristen Emil Andersson, som lite skämtsamt kallar sig för bandets svarta får eftersom han är från Skellefteå. Alla de andra har rötterna i Jämtland.

I somras spelade Popterror på en rad festivaler som Trästocksfestivalen, Peace and love och Storsjöyran. De har redan fått många fina omdömen för ep:n. Journalisten Anders Lokko har om gruppen sagt att ”Det vilar en känsla av något så ovanligt som livsnödvändighet över deras utveckling.” Den senaste tiden har Popterror spelats flera gånger i veckan i Sveriges radio P3 där låten ”Det är nåt som händer” plockats upp på musiklistan.

På hemsidan skriver bandet att Popterror handlar om att längta tillbaka till det man längtade bort ifrån. Texterna tar upp barndomens äventyrslekar, dunkspriten från Bräcketrakten och tonårstidens brustna hjärtan där drömmarnas prinsessa var någon med felknäppt jacka och rinnande mascara. Fokuset ligger på de små vardagshändelserna som egentligen är ganska stora – och färgar livet mer än man tror. Alla som har tillbringat sina ungdomsår vid en korvkiosk kommer förmodligen att känna igen sig.

#När börjar man längta tillbaka till det man längtade bort ifrån?

– Det börjar man göra när man har fått distans till något. När nyhetens behag har lagt sig. Att flytta hemifrån är en brytpunkt och de första åren brukar gå bra, men sedan börjar man fundera över det som varit. I alla fall om du frågar mig, säger Emil.

Han tycker att stämningen på skivan domineras av ett slags vemod som kommer av att man vet att det man längtar tillbaka till kanske bara finns kvar i ens huvud.

– Men det är en positiv bild i grunden, slår han fast.

#Skulle du kalla det för småstadsnostalgi?

– Man kan tycka att låtarna är inlandsinriktade och det kanske det finns en risk i. Men personligen tycker jag att Popterror behandlar allmänna ämnen som till exempel olycklig kärlek. Det kan även någon som är uppvuxen i en storstad känna igen sig i.

#När spelar ni i Östersund nästa gång?

– Möjligtvis i december, men det är ingenting som är bestämt ännu.

Popterror består förutom av Emil Andersson av Patrik Henricsson, trummor, Simon Österhof, bas, Joakim Lindquist, sång, Nils Gudmundson, gitarr och Robin Ejnebrand, orgel, akustisk gitarr och munspel. I morgon kan du läsa recensionen av ”Allt vi gjort har du glömt”.