Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingvar Landin

Ingvar Landin, född den 30 april 1920, avled den 16 oktober efter en kort tids sjukdom.

Ingvar växte upp i Sem, Ås, tillsammans med sina föräldrar Olle och Lydia Landin som mellanpojken i en barnaskara på fem. Ingvar berättade ofta om en lycklig barndom och han hade många roliga minnen av skidåkning och backhoppning nere vid Tysjöarna. När han var i tonåren flyttade familjen till Östersund och Ingvar utbildade sig så småningom till tandtekniker. Ett yrke han behöll fram till pensioneringen.

Idrottsintresset höll i sig livet ut. Förutom skidor så var fotboll ett stort intresse. Åtskilliga matcher på Hofvallen och Jämtkraft Arena hade Ingvar som åskådare. När orken tröt under de sista åren var han alltid noga med att fråga hur ÖFK:s matcher hade gått och han ville alltid höra vad man tyckte om spelet ute på plan.

Ingvars två största intressen genom livet var dock fotografering och resor. Ingvar var en noggrann och duktig fotograf. Bilderna dokumenterades med anteckningar om bländare och slutare och det var en fröjd att få titta på bilderna samtidigt som Ingvar berättade. När jag själv fick min första kamera i 10-årsåldern var det Ingvar som lärde mig grunderna i hur man hanterar en kamera för att det ska bli en bra bild. Jag minns med glädje hur vi gick i I 5-skogen och tränade på att ta bilder våren 1966. En ung stolt kameraägare tillsammans med en äldre kunnig lärare.

Ingvar började tidigt resa. Kartan på Jämtland som Ingvar livet igenom hade över sin säng, en karta som jag som barn förundrades över och gärna studerade, blev startskottet till ett livslångt intresse för hur det ser ut på andra platser. Det började med bussresor i Sverige och Norge. Resor som så småningom förbyttes till charterresor i Europa. På en av dessa resor, sommaren 1962, träffade Ingvar så sin blivande livskamrat och hustru Emy. Tillsammans fortsatte de att resa till varmare länder. När de båda gått i pension förbyttes chartern mot långa resor runt i Sverige. Vintern ägnades åt en noggrann planering och att hyra stugor på strategiska platser. Ofta var de borta 10-12 veckor varje år under sommaren och hösten. Alla resor naturligtvis dokumenterade i form av bilder och texter. Ingvar hade även ett stort kulturintresse. Mozart var en husgud som han ofta lyssnade på och ett teaterabonnemang var en självklarhet.

Hade det hänt något speciellt ute i samhället ville Ingvar gärna diskutera och då fick man sätta sig i en av fåtöljerna inne på hans rum och prata om vad som hänt.

Ingvar var en trogen socialdemokrat livet igenom och han förfärades över orättvisor och främlingsfientlighet i samhället. In i det sista hängde Ingvar med i den politiska diskussionen kring årets val och att rösta var naturligtvis en självklarhet.

Med Ingvar försvann den sista från hans generation i vår släkt. Men genom alla hans bevarade bilder och texter kommer vi att minnas Ingvar med glädje.

Lasse Landin