Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrid Kjelsson (C): Det känns som om Bräcke kommun står stilla

För ett tiotal år sedan lade Bräcke kommun ner en hel del krut på att i en kampanj riktad till storstadströtta stockholmare med barn i förskoleåldern för att få dem att flytta till Bräcke kommun.

Annons

Denna så kallade Första Klass-kampanj visade sig bli en framgångsmodell av hyfsad kaliber för kommunen. Kampanjgeneral var kommunens på den tiden informationsansvariga Ingrid Kjelsson, bosatt i Gällö.

Ingrid har nu för första gången givit i kast med kommunpolitiken där hon i valrörelsen och som centerpartist dammar av delar av kampanjen. Kampanjen vände 2002 Bräcke kommuns flyttnettot från minus 115 till plus 65.

Kampanjen drevs i fyra år och när den lades ner hade ca 80 personer flyttat till kommunen som en direkt följd av kampanjen.

– Dessutom hade färre flyttat ut vilket gav en plussiffra på ca 250 personer netto, förklarar Ingrid Kjelsson, som numera till vardags är kommunens internationella sekreterare.

I sin pågående valkampanj har Ingrid föresatt sig att det är på hemmaplan det skall jobbas för att bädda för framtiden:

Hon menar att man måste vårda dem som bor i kommunen för att skapa trivsel och ett gott rykte.

– Centrala Gällö, där jag bor, håller på att växa igen av bara sly och stora träd, och man blir ju bara less och skäms när man ser på vägstandarden inne i kommunens tätorter!

– Det här gäller även andra områden som fritids- och badanläggningar.

– Det känns som om kommunen på många sätt står stilla och oppositionen är för svag.

– Därför har jag ställt mitt namn på Bräckes kommunlista för centern för att inte minst röra om i mitt eget parti, förklarar Ingrid Kjelsson, kaxigt så det förslår.

– De problem som vi har i Bräcke gäller hela länet och det borde skapas ett länsstyrelsedirigerat länsprojekt, men som kräver ett engagemang ...

– När jag jobbade med Första Klass-projektet jobbade jag med hela mitt hjärta.

De senaste åren har många familjer från andra länder flyttat till Bräcke kommun.

Särskilt många har kommit från Holland och Polen.

– Kanske det är till dessa länder man ska vända sig och prata lediga lokaler i Bräcke kommun, säger Kjelsson.

– I våra trakter växer odlad mark igen och många hus gapar tomma.

– Tänk om en del av de här familjerna skulle ges möjlighet att köpa sådana fastigheter med speciella lån.

– Man skulle kunna tänka sig ett småbrukarlån där ALMI får uppdrag att tillhandahålla speciella lån för hitflyttade företagare från andra länder