Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrid Kjelsson (C): Det känns som om Bräcke kommun står stilla

För ett tiotal år sedan lade Bräcke kommun ner en hel del krut på att i en kampanj riktad till storstadströtta stockholmare med barn i förskoleåldern för att få dem att flytta till Bräcke kommun.

Denna så kallade Första Klass-kampanj visade sig bli en framgångsmodell av hyfsad kaliber för kommunen. Kampanjgeneral var kommunens på den tiden informationsansvariga Ingrid Kjelsson, bosatt i Gällö.

Ingrid har nu för första gången givit i kast med kommunpolitiken där hon i valrörelsen och som centerpartist dammar av delar av kampanjen. Kampanjen vände 2002 Bräcke kommuns flyttnettot från minus 115 till plus 65.

Kampanjen drevs i fyra år och när den lades ner hade ca 80 personer flyttat till kommunen som en direkt följd av kampanjen.

– Dessutom hade färre flyttat ut vilket gav en plussiffra på ca 250 personer netto, förklarar Ingrid Kjelsson, som numera till vardags är kommunens internationella sekreterare.

I sin pågående valkampanj har Ingrid föresatt sig att det är på hemmaplan det skall jobbas för att bädda för framtiden:

Hon menar att man måste vårda dem som bor i kommunen för att skapa trivsel och ett gott rykte.

– Centrala Gällö, där jag bor, håller på att växa igen av bara sly och stora träd, och man blir ju bara less och skäms när man ser på vägstandarden inne i kommunens tätorter!

– Det här gäller även andra områden som fritids- och badanläggningar.

– Det känns som om kommunen på många sätt står stilla och oppositionen är för svag.

– Därför har jag ställt mitt namn på Bräckes kommunlista för centern för att inte minst röra om i mitt eget parti, förklarar Ingrid Kjelsson, kaxigt så det förslår.

– De problem som vi har i Bräcke gäller hela länet och det borde skapas ett länsstyrelsedirigerat länsprojekt, men som kräver ett engagemang ...

– När jag jobbade med Första Klass-projektet jobbade jag med hela mitt hjärta.

De senaste åren har många familjer från andra länder flyttat till Bräcke kommun.

Särskilt många har kommit från Holland och Polen.

– Kanske det är till dessa länder man ska vända sig och prata lediga lokaler i Bräcke kommun, säger Kjelsson.

– I våra trakter växer odlad mark igen och många hus gapar tomma.

– Tänk om en del av de här familjerna skulle ges möjlighet att köpa sådana fastigheter med speciella lån.

– Man skulle kunna tänka sig ett småbrukarlån där ALMI får uppdrag att tillhandahålla speciella lån för hitflyttade företagare från andra länder