Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrid Jönsson

Ingrid Jönsson, Hosjö, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 85 år. Hon sörjs närmast av fem barn, nio barnbarn och sju barnbarnsbarn.

Ingrid, en liten men kraftfull kvinna, min kära pensionärskompis och mamma till mina bästa barndomsvänner. Hon levde nästan hela sitt liv i Hosjö, där hon som barn ville göra olika sysslor som oftast var förunnat pojkar på den tiden. Att läsa och studera fick man dock göra och lyckan var att få ta realexamen.

Ingrid var viktig för mig och många andra barn för i Olles var man alltid välkommen och man fick klippa, klistra, prova att sy, träna olika idrotter och åka långturer på skidor. Det var alltid uppmuntrande ord på vägen.

Fina minnen är skidturer i månsken och den oförglömliga fettisdagen där norrskenet lyste upp hela Sundsjön på vår färd från Ede. På våren fick jag vara med när sommarkläderna skulle provas inför sommaren, det var också äventyr.

Barnens vän, hon utbildade sig till förskollärare mitt i livet och fick då fortsätta att verka bland barn. Kultur och böcker förknippas med Ingrid, tänk vad många böcker hon läst, sålt och gett bort. Samtal om böcker och boktips fick man alltid vid våra möten. Namnsdagspresenter var nästan alltid en bok.

Miljöfrågor var också viktigt för Ingrid, bland annat demonstrerade hon mot kärnkraft och att sortera sopor var en självklarhet. I en av hennes sydda pannlappar som jag har fått finns logon ”Kärnkraft nej tack” insydd, visst är det häftigt!

Närhelst man dök upp var man alltid varmt välkommen. Gästfrihet var Ingrids signum, det fanns alltid något att äta och en sängplats. I Umeå serveras hennes morotssoppa, i min familj och bland våra vänner.

Ingrid hade ett rikt liv men också tufft för hon förlorade både små och vuxna barn men hade ändå en förtröstan. Avslutningsvis är ordet fenomenal förknippat med Ingrid, det finns ingen som kunde uppmuntra som hon med det ordet.

Elisabeth Persson (Bettan)