Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid, en ny ”deckar-drottning”

/
  • Ingrid Elfberg, bördig från Östersund, debuterar i maj med en nutidsdeckare i Göteborgsmiljö.Foto: Jenny Segerfelt
  • Ingrid Elfberg, bördig från Östersund, debuterar i maj med en nutidsdeckare i Göteborgsmiljö.Foto: Jenny Segerfelt

Glöm Camilla Läckberg, Åsa Larsson, Katarina Wennstam och Camilla Ceder. Lägg i stället namnet Ingrid Elfberg på minnet. I maj debuterar Jämtlands egen blivande deckardrottning med ”Gud som haver”.

Annons

Ingrid Elfberg är född och uppvuxen i Lugnvik, Östersund, och jag minns henne som en snygg och smart klasskamrat på Wargentinsskolans samhällsvetenskapliga linje.

Ingrid var kreativ på många områden – spelade trummor, målade och skrev – och dessutom väldigt målmedveten. Att hon så småningom skulle låta tala om sig i ett skapande yrke var det nog ingen som tvivlade på.

Jag blev åtminstone inte överraskad när jag häromåret läste att hon tagit hem förstapriset i novelltävlingen Ballografpriset (med tema ”kalla kårar”). Och det känns helt följdriktigt när jag nu får en entusiastisk releasetext från bokförlaget Kabusa i min hand. ”Ingrid Elfberg debuterar med en riktig sträckläsare”, skriver man.

Jag ringer upp förläggaren Kerstin Aronsson och ber henne utveckla vad som är speciellt med Ingrid Elfberg, vad som skiljer henne från alla andra kvinnliga deckardebutanter som stått som spön i backen de senaste åren.

– Hon har en helt egen författarröst, säger Kerstin Aronsson.

– Vissa manus fastnar man genast i, och det här var ett sådant. Vi var flera som läste det här på förlaget och alla var rörande överens.

Kerstin Aronsson beskriver ”Gud som haver” som en otroligt drivande berättelse som reser många nya frågeställningar.

– Den handlar om en person som döms för ett brott han inte begått. Samtidigt som det är en spännande kriminalhistoria är det en allmängiltig och klarsynt nutidsskildring, som bland annat sätter fokus på klasskillnaderna i vårt samhälle.

– Dessutom är det en fin Göteborgsskildring, vilket inte minst jag själv, som kommer därifrån, uppskattar.

Ja, Ingrid Elfberg skriver om det Göteborg där hon själv är bosatt sedan många år. När jag senast träffade henne där för över 20 år sedan jobbade hon som art director på en reklambyrå.

– Ganska snart gick jag över till IT-branschen, där jag jobbade som producent och creative director. För fem år sedan bytte jag spår och utbildade mig till fastighetsmäklare, berättar Ingrid när jag når henne i hemmet i centrala Göteborg.

Mäkleriet var inte riktigt vad hon hade tänkt sig och nu har ju dessutom luften gått ur branschen rätt ordentligt, så Ingrid har gått tillbaka till IT-världen. Där tänker hon nu frilansa som manusförfattare och kreatör. Och så tänker hon fortsätta skriva böcker:

– Jag har skrivit kontrakt med förlaget på en till efter ”Gud som haver”, berättar hon.

Skrivandet har hon utvecklat under lång tid, bland annat på ett antal skrivarkurser.

– VI är ett ”järngäng” på fyra personer som läser och stöttar varandra. Jag är den tredje av oss som lyckas bli utgiven. Det känns kul.

De senaste åren har varit tuffa rent privat för Ingrid, med en jobbig skilsmässa bland annat, och skrivandet har fått bli en säkerhetsventil.

– Terapeuten som jag gått hos till och från säger att det är tur att jag skriver om hämnd och ond, bråd död i stället för att ägna mig åt sådant i verkligheten...

Mer läsning

Annons