Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrid Elfberg: "Det första offret har jag hängt på Öneberget"

I "Monster" återvänder sjukskrivna polisen Erika till hemstaden Östersund. Hon möter makabra mord med vikingatida prägel – och mobbning.
– Jag var en av ungarna som gick med en klump i magen till skolan, säger författaren Ingrid Elfberg.

En sjukskriven polis åker hem till Östersund för att läka ihop. Inom sig bär hon en hemlighet. Hemma i sin brors sjöstuga i Marieby dras hon in i en mordutredning där det ena makabra mordet med forntida offerplatser som spelplats läggs till det andra.

– Det första offret har jag hängt på Öneberget, säger Ingrid Elfberg som liksom huvudpersonen Erika är uppvuxen i Östersund men nu bor i Göteborg.

Den mördade är en politiker med många fiender som var inblandad i nedläggningen av Östersunds regementen. Erikas bror, en före detta militär som kämpade mot nedläggningen, blir av flera skäl en av de huvudmisstänkta. Nästa mord sker även det på en forntida offerplats, denna gång i Göteborg.

– Den enda kopplingen mellan offren är att de gick i samma skolklass som små, säger Ingrid Elfberg.

I den klassen gick också Erikas bror, vilket ger den sjukskrivna Erika anledning att inleda en egen utredning – och historien rullar igång samtidigt som Erikas egen hemlighet växer inom henne.

Under skrivandets gång har hon tagit hjälp av sociala medier för research. I facebookgruppen Östersundare finns en lång tråd för boken:

– De har varit så generösa och gulliga. Någon kutade ut och fotograferade när jag ställde en knäpp fråga om snöslungor – hur såg de ut när vi var små?

En incident med en snöslunga på 1970-talet är en av de händelser som ger eko i den nutida historien i "Monster":

– Det handlar om mobbning och saker som hänt i det tidiga 70-talet, säger hon.

– Den handlar om klumpen i magen som många ungar känner när de ska åka till skolan.

Hon var själv en av dem när hon växte upp i Lugnvik. Kontakterna i facebookgruppen har också gett henne flera självupplevda berättelser om mobbning:

– Jag har fått massor av gräsliga historier i min brevlåda, säger hon.

Hon har förhållit sig fritt till verklighetens geografi och förutsättningar där berättelsen krävt det och låter exempelvis Yran äga rum i slutet av augusti och inte i juli. Likaså har hon placerat ut ett längdskidspår på Frösön där det sker en olycka – som inte är en olycka – vintern 1977.

Torsdag kväll möter hon Östersundare i verkligheten på Östersunds bibliotek. Dessutom signerar hon böcker i stadens bokhandlar dagtid, nu på torsdag på Kärnan och på fredag på Hübinettes.

Läs också:

Om nätdejtingens lust och farofyllda lockelse, recension av "Den du borde frukta" av Ingrid Elfberg