Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingmar Bergman i ett nytt perspektiv

I det här fallet betyder nog PM i första hand Personlig Minnesbok och inget annat. För det är just vad det är.

Annons

En mycket personlig och ickekronologisk, snarast lite rörig, tankebok där Jörn Donner skriver om sin relation till Ingmar Bergman under åtskilliga decennier.

Det är ingen hyllningsbok och det är ingen skandalbok. Det är en bok som har lite andra perspektiv än mycket av allt det andra som skrivits om Bergman både före och efter hans död.

De har delat ett yrkesliv ibland, de har även delat kvinna ibland, ja inte samtidigt förstås, och de har delat en mycket nära samvaro ibland och ett stort avstånd ibland. Men Jörn Donner håller ett avstånd – ibland ett lite för stort avstånd i det han skriver. Det känns olikt den offentliga svenska bilden av honom. Men kanske är det klokt.

Samtidigt är det en slags skildring av det svenska kulturlivet under runt 50 år. Och tankar om Sverige och om Finland.

Det är en mycket speciell bok. Och speciellt kan man se spelet bakom att storverket ”Fanny & Alexander” alls blev av. Jörn Donner producerade filmen och var med och tog emot Oscarsstatyetten. Men det var långtifrån så självklart att detta mästerverk skulle göras. Men boken har så mycket mer.

Alla som har något som helst intresse av kulturliv, av Bergman och förstås av Jörn Donner har en trevlig läsning att vänta.

Mer läsning

Annons