Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget VM-kontrakt för besviken Joakim Nyman

/
  • Motorhaveri stoppade Joakim Nyman från att ta den efterlängtade VM-platsen.  Foto: Olof Sjödin

Ett olyckligt motorras stoppade Joakim Nyman i jakten på ett VM-kontrakt i rally.
– Jag var så besviken att det nästan kom tårar, säger han.

Annons
För drygt en vecka sedan fick Jocke Nyman veta att han skulle få köra Pirelli Shoot Out i Österrike. En otrolig chans där 17 förare från Europa gör upp om två platser i Pirellis team i PWRC-VM nästa år.
Helgen innehöll inte bara körning. Förutom tre sträckor på både grus och asfalt var det under fredagen intervjuer med en jury och en ceremoniell start som också betygssattes.
– Det gick så himla bra, fick väldigt mycket positiv feedback. Vi låg jättebra till efter första dagen, säger Jockey Nyman.
Under lördagen väntade själva körningen där juryn var utspridd över sträckorna för att betygsätta körningen. Men för Nyman gick det inte så bra. Han fick problem redan på den andra grussträckan.
– Jag bröt då för det började bolma ur bilen. Juryn tyckte nog att det var ett moget beslut att inte fortsätta köra, säger Nyman.
Nyman och codrivern Bo Holmstrand tog sig sakta i mål och trodde sig fått till bilen inför tredje sträckan. Men motorn gick tungt och trots att de tog sig i mål så var det på en väldigt dålig tid.
– En skruv i motorn lossnade, så det är trasigt allt inne i motorn. Det gick inte att fortsätta. Det är konstigt att en sådan här grej händer med en nyrenoverad bil.
Men Nyman gav sig inte där. Han diskuterade med FIA (Internationella bilsportförbundet) och fick godkänt att köra en lånad bil. Nyman fick hyra en finsk förares Ford Fiesta och hade precis laddat om när:
– Vi blev stoppade, de hade stängt sträckan när vi kom till start. Det var den största motgången jag haft, all luft gick ur en. FIA hade gett klartecken och de hade kommit överrens med tävlingsorganisationen men de hade inte fått ut informationen till sträckcheferna. Trist, det sket sig allting. Det svider lite när det hade kunnat gå så bra, men vi har gjort vad vi kunnat, säger Nyman.
Trots allt var Nyman ändå ganska positivt när han satt i bilen på väg hem igår.
– En sådan här grej är jättestor, att bara få representera Sverige. Jag träffade mycket bra folk. Sen jag gav ett bra intryck på den bit grus vi körde och tidsmässigt låg vi bra till.
De två förarna som knep kontrakten var Jarkko Nikara, Finland, och Martin Semerad, Tjeckien.

Mer läsning

Annons