Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Inget våld, bara kärlek!

– Bara kärlek! Uppmaningen replikeras av ett stort jubel i regnet.

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har fött motreaktioner runt om i landet och så även i Östersund. På fredagseftermiddagen hölls manifestationen "Inget våld, bara kärlek" på Stortorget.

Upp emot 250 människor trotsade regnet och kylan i den politiskt obundna aktionen. Initiativtagarna är en grupp studenter på Mittuniversitet.

– Vi bestämde oss på måndagen efter valet att genomföra det här. Det är viktigt eftersom det blåser främlingsfientliga vindar över stora delar av Europa, säger Afra Noubarzadeh.

• Är det också en demonstration mot Sverigedemokraterna?

– Nej, vi vill manifestera för kärlek, öppenhet och mångfald. Sverigedemokraterna tror jag har fått ge uttryck för ett annat sorts missnöje i Sverige. Vi vill krossa alla fördomar som finns.

Sverigedemokraterna nämndes aldrig vid namn i inledningstalet.

– Det här initiativet tar vi inte för att demonstrera mot ett demokratiskt val. Vi gör det för att manifestera för kärlek och mångfald, började Afra Noubarzadeh.

Studenterna hade också bjudit in ett antal politiker. På plats syntes bland annat Jens Nilsson (S) och Kristdemokraternas Anne-Catrine Hedman. Båda höll ett eldigt tal med samma huvudbudskap om att värna om mångfalden. Jens Nilsson bröt dock trenden och gick hårt ut mot Sverigedemokraterna.

– Det är onda krafter som har tagit sig in på demokratisk väg. Ett ogräs som vi måste vaccinera Östersunds befolkning emot, dundrade Nilsson.

Owen Laws (Mp) uttryckte sin besvikelse över valresultatet.

– Jag var faktiskt lite nedstämd efter valet, men nu när jag står här så känner jag mig betydligt gladare, inledde Laws och följde upp med uppmaningen:

– Inget våld, bara kärlek!

Stortorget fylldes av ett stort jubel. Flera tal hölls och byttes senare ut mot musikuppträdanden på Stortorget innan besökarna vände hemåt.