Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget supervalår för MP

De tappar i samtliga tre val.
Nej, Miljöpartiet gör inget supervalår.
– Men vi kan komma att sitta i regeringen för första gången, säger Björn Lindgren, riksdagskandidat för Miljöpartiet i Jämtland.

Det var inga jubel eller hyllningar som mötte Länstidningen när vi besökte Miljöpartiets valvaka i Östersund. Det var nedstämda samtal och ett och annat snyftande.

De preliminära siffrorna visade att partiet tappat i samtliga tre val i Jämtland. Det var minus någon procent där och plus 0,7 där. I riksdagsvalet i hela Sverige backade partiet 0,5 procent i de preliminära siffrorna. Vilket återspeglade vad det jämtländska folket hade röstat. I nästan samtliga kommuner tappade partiet röster till riksdagen. Lika visade siffrorna att det var i kommunerna. Det gick mer minus än plus.

Men det var inte partiets siffror som spelade roll på valvakan. Nej det var partiets reaktioner på att Sverigedemokraterna gått så bra, nästan en fördubbling av 2010 val.

– Det är skrämmande. Vi kan byta regering men det här, Sverigedemokraterna, det är skrämmande, säger Anna Hildebrand Regionordförande Miljöpartiet Jämtlands län.

Bortsett från det, de preliminära siffrorna pekar mot att ni inte gör ett så bra val. Vad hade ni kunnat göra annorlunda?

– Jag tycker nog inte att vi hade kunnat göra något annorlunda. Det beror på vad det ställs för frågor. Jag hade inte velat ha sådan pajkastning som det varit om miljarder, säger hon.

– Vi kommer fortsätta vara konstruktiva. Fortsätta föra frågor om miljön och hälso och sjukvården, fortsätter hon.

Björn Lindgren ställde upp som riksdagskandidat från länet.

– Det positiva ändå är ju att det blir en ny regering där MP är med för första gången. Sen är det oroande att det blev så många röster på ett parti som har sina rötter i den vita maktrörelsen, sägen han.

Nu ställde du upp till riksdagen. Den klassiska frågan, hur känns det nu?

– Den viktigaste frågan var inte att komma in i riksdagen. Den viktigaste var att få föra fram frågor om miljö, om jämställdhet.

Nu då, vad kommer du göra nu?

– Jag kommer att fortsätta att kämpa för de här frågorna i hela mitt liv. Tror inte att jag kommer kämpa för att få politiskt förtroende i hela mitt liv, det tror jag inte är nyttigt. Men jag kommer fortsätta kämpa för de här frågorna det kommer jag göra.