Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget straff för hjärtstopp

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, väljer att fria ett flertal anställda på Östersunds sjukhus som anmälts för att ha felbehandlat en patient som drabbats av ett hjärtstopp.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, kom in till akuten en kväll i november 2007. Sjukhuspersonalen gjorde då bedömningen att hon skulle läggas in för ytterligare provtagningar nästa dag. Eftersom det inte fanns några platser lediga på infektionskliniken lades kvinnan i stället in på en annan avdelning. Till saken hör att kvinnan lider av en kronisk sjukdom som medfört upprepade infektioner och att hon tidigare hade haft en del kontakter med infektionskliniken.

På morgonen efter inläggningen försämras kvinnans tillstånd. Innan infektionsläkaren hade hunnit titta till henne så drabbas hon av ett hjärtstopp och måste återupplivas. Händelsen leder bland annat till att kvinnan omedelbart förs till intensivvårdsavdelningen där hon får ligga med respirator i 15 dygn.

Kvinnan anser att personalen på den avdelning där hon placerades först inte hade tillräckligt stora kunskaper för att hantera hennes sjukdomsproblematik. Hon anser också att informationen mellan avdelningarna inte sköttes på ett tillräckligt bra sätt.

HSAN har bedömt anmälan men kommer fram till att ingen av de inblandade har gjort något fel som ska leda till att de får en så kallad disciplinpåföljd. HSAN konstaterar däremot att en av sjuksköterskorna borde ha agerat tidigare när patienten visade tecken på ett försämrat tillstånd. Men eftersom sjuksköterskan inte hade erfarenhet av infektionspatienter och att kvinnan var en så kallad satellitpatient så finns det inga skäl för påföljd där heller resonerar HSAN.