Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inget som talar för att vi är sjukare än andra län"

Länsborna är sjukast i landet – återigen. Sjukpenningtalen ökar bland jämtar och härjedalingar.
– Det är väl inget som talar för att vi är sjukare än andra län, säger Per Sundin på Försäkringskassan.

LT har flera gånger rapporterat om att Jämtlands län har de högsta sjukpenningtalen i landet. Så ser det även ut när siffrorna för mars 2014 presenteras. I länet ligger sjukpenningtalet på 11,7 dagar, vilket är klart högst i landet. Högst tal har Bräcke kommun, 15,1 dagar. Riksgenomsnittet ligger på 8,6 dagar.

– Det är svårt att hitta någon enskild orsak till att vi ligger högst. Det är antagligen fler olika orsaker som samverkar till att det är så högt sjukpenningtal i Jämtland. En fråga är om vi är så mycket sjukare än alla andra eller om vi är mer sjukskrivna. Det är antagligen så att vi inte är mer sjuka än andra län, säger Per Sundin, samverkanschef på Försäkringskassan.

I höstas ville ledningen för Försäkringskassan föra dialog med andra aktörer i länet och hitta lösningar på problemet. Än så länge har det inte lett till något konkret.

– Vi har träffat kommunfullmäktige i sex av kommunerna och även landstingsfullmäktige. Vi har haft möjlighet att informera om hur det ser ut. Det är svårt att säga om det har lett till konkreta förändringar. Jag tror att man över i stort sett hela länet är tämligen medvetna om hur det ser ut med sjuktalen, men det är en början, säger Per Sundin.

I höst kommer ett projekt som syftar till tidigare insatser när någon är sjuk eller på väg att bli sjukskriven startas på Krokoms hälsocentral. Syftet är att kunna hjälpa till så att det blir korta sjukskrivningar och att personer ska kunna komma tillbaka till arbete.

Krokom är den kommun som har fjärde högst sjukpenningtal i länet, 12,9 dagar. Lägst siffror har Åre och Härjedalen, 9.1 dagar, men även där är talet högre än i övriga landet.

Länets kvinnor har högre sjukpenningtal än männen, 15,3 dagar mot 8,3.