Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget sex innan blodgivning

Landstinget i Jämtland får ingen dispens från kravet på en personlig intervju vid varje blodgivningstillfälle för att kontrollera ”förekomst av sexuellt riskbeteende”.

Det innebär att homosexuella män måste avstå från sex under ett helt år för att få lämna blod.

Tidigare har de inte fått tillåtelse att lämna blod över huvudtaget.

I våras blev det nya regler för blodgivare med anledning av att EU skärpte kraven för blodsäkerhet.

Tidigare har inte homosexuella män fått lämna blod men i dag är det tillåtet ”tidigast ett år efter det att riskbeteendet upphört”.

”Det nya kravet på intervju vid varje tappning kommer att innebära ett väsentligt merarbete med ett minskat antal tappningar som följd med nuvarande resurser”, skriver landstinget i sitt överklagande.

”I den situationen är det viktigt att vi på ett trovärdigt och tydligt sätt kan förklara innebörden i de kriterier som gäller godkännande av givare”.

Landstinget säger också att de inte kan se att detta på något sätt gagnar någon och på sikt är det i sig ett hot på patientsäkerheten.

Förvaltningsrätten prövade samma dag 23 överklagande från andra blodverksamheter i Sverige där samtliga får avslag på begärda dispenser.

”Personer som haft ett sexuellt riskbeteende tillåts lämna blod men tidigast ett år efter det att riskbeteendet upphört”.

Förvaltningsrätten har alltså inte hittat några skäl som gör att landstinget ska få dispens.