Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget serum mot huggormsbett i länet

Skulle din hund bli huggormsbiten så finns det inget serum som motgift i länet. Närmaste serum finns på djursjukhuset i Sundsvall eller i Falun. Veterinärerna i länet säger att serumet är för dyrt att ha i lager.

Tidigare har länet varit nästan helt förskonat från huggorm, men i år har flera områden haft ett betydande antal av de krälande djuren. I fjällvärlden har huggormar varit synliga, särskilt i Härjedalsfjällen, men även i Jämtland har ormarna setts under sommaren.

Ett huggormsbett är i regel inte livsfarligt för människor men för hundar kan det vara helt livsavgörande att snabbt kunna ge serum som motgift.

I sommar har flera hundar dött på grund av huggormsbett, bland annat en hund i Fotingen, i närheten av Börtnan, där en huggorm tog sig in i hundgården.

Andreas Edholm från Klövsjö vet hur det känns att få sin hund huggormsbiten. Under en promenad i Vemdalen med sin p ointer Ferras blev hunden svårt huggen i nosen av en orm i somras.

– Jag hade hunden i koppel och vi gick en bit från vägen. Ferras nosade som vanligt på allt som kunde vara intressant och helt plötsligt så gnydde den till. Jag tittade ner och hann se en orm som låg i gräset. Jag trodde att hunden klarat sig från bett, men när jag tittade på nosen så såg jag blodfyllda märken och då förstod jag att ormen hade huggit.

– Nu var goda råd dyra. Hunden började snabbt bli dålig och jag ringde direkt till veterinären i Hede för att höra vad som skulle göras. Vi fick komma dit direkt och där fick Ferras både kortison och morfin. Dessutom satt veterinären in dropp.

Men hunden blev snabbt sämre och huvudet svällde upp som en fotboll. Veterinären förklarade att det inte fanns något motgift i länet och för att Ferras skulle ha en chans att överleva så gällde det att den fick serum illa kvickt.

– Jag fick reda på att närmaste serum fanns i Falun, 30 mil bort och jag lade Ferras i baksätet och började resan dit. Skulle jag åkt fast i en fortkörningskontroll då, så hade jag aldrig fått tillbaka mitt körkort. Jag körde allt som bilen tog undan och när jag så småningom kom till Falun så berättade veterinären på djursjukhuset där att det var i sista minuten.

Ferras fick sitt motgift och efter ett tag började hunden må bättre.

– Veterinären i Falun berättade att bara fram till i juli hade de behandlat ett 50-tal hundar som blivit bitna. Visserligen var de flesta från Mellansverige, men det hade kommit fler från våra trakter än tidigare.

Veterinären Johan Bromée på Frösön bekräftar att det är betydligt fler hundar som blivit huggormsbitna den sista tiden.

– När jag började som veterinär 1994, då hände det nästan aldrig. Ända fram till i år har det varit relativt ovanligt med huggormsbett, men i sommar har helt plötsligt många hundar blivit drabbade.

Men att skylla antalet huggormar på klimatförändringarna, den förklaringen köper inte Johan Bromée.

– Min far, Arne Bromée från Klövsjö, hittade en dag på 40-talet en ormgrop på fjället. I den ringlade sig 30-40 huggormar tätt tillsammans. Så ingen kan säga att det inte fanns ormar förr.

Johan Bromée berättar också att en del jägare har kortison med sig för att kunna ge sina jakthundar om någon orm skulle vara framme.

– Men om kortison hjälper är inte bevisat, säger han.

– Det är märkligt att det inte finns motgift i länet med tanke på alla jakthundar som finns här. Men samtidigt ska man veta att varje dos kostar 6 000 kronor. Men vi får kanske tänka om och börja ha ormserum hemma i fortsättningen.

Hur är det med serum för människor? Finns det botemedel om någon skulle bli biten här i länet?

På Östersunds sjukhus svarar akutavdelningen att det inte finns ormserum, utan att ormbett behandlas med kortison.