Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget nytt kulturhus i Östersund

Det blir inget nytt samlat kulturhus i Östersund. Storsjöteatern är huvudalternativet och utredning fortsätter om en konsertlokal i länsbiblioteket.

Det blev ett väntat resultat från tisdagens kommunstyrelse. Ett helt nytt modernt kulturhus för många kulturutövare inklusive konsertmöjligheter var kört redan innan sammanträdet.

Och eldsjälarna från projektet Startskottet fick egentligen inga relevanta svar alls på sina frågor under allmänhetens frågestund.

– Vi vet att det inte blir ett nytt kulturhus så det kan vi lägga åt sidan så länge, säger Jens Ganman.

Han hänvisade till en analys som presenterades för ett år sedan där det noterades ett samband mellan ett högt så kallat kulturindex (stort kulturutbud) och befolkningsutvecklingen samt en stads attraktionskraft hos unga människor.

– Vår fråga är hur vi ska kunna klättra i kulturindexet?

AnnSofie Andersson (S) kommunalråd:

– Vi måste långsiktigt skapa driftspengar för att stimulera kulturen och olika sådana företeelser här i Östersund. En grund i detta är vår kultur- och musikskola, det är en bas. Ambitionen är att ta fram pengar att ge alla barnen den möjligheten.

Carina Zetterström (C) kommunalråd:

– Vi vill erbjuda en allsidig kultur i alla åldrar och där är kulturskolan en viktig del.

Pär Jönsson (M) oppositionsråd:

– Det gäller att kommunen stöttar det lokala kulturutbudet och det kulturella näringslivet. Framför allt att man stöttar konsumtionen av kultur, främst ungdomar och barns konsumtion. Där finns det många exempel och vi måste stå på tå och vara intresserade när det erbjuds olika evenemang som kan komma till vår stad. Det gäller självklart även lokala initiativ.

Utredningen om kulturhus i Östersund handlar nu om att dela på kultursatsningen på två geografiska områden i centrala Östersund.

– Vi har sagt nej till det samlade kulturhuset för att vi tycker att Storsjöteatern är för värdefull för att ge upp. Nu ska vi fatta beslut om var man ska placera en konsertlokal, säger Karin Thomasson (Mp).

I februari eller mars nästa år lovar Thomasson att kulturhusfrågan kommer att klarna ännu mer.

Oppositionen med Pär Jönsson (M) i spetsen vill se ett kulturhussamarbete med ett framtida nationalmuseum eller med ett framtida hotellbygge.

– Man ska inte lägga ner ambitionerna på att vilja skapa något nytt. Men vi som kommun kan inte göra det ensam, säger han.

Förslaget röstades ner.