Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget Mallorca för arbetslösa

Fritidshus och semesterresor är lyx som många arbetslösa och lågutbildade inte har råd med.

Annons

Omkring 37 procent av alla långtidsarbetslösa har varken tillgång till fritidshus eller gjort någon semesterresa det senaste året, visar statistik från SCB. Motsvarande andel bland personer med fast jobb är 14 procent.
I en ny rapport visar SCB hur låg utbildningsnivå och arbetslöshet tydligt avspeglar sig i sämre levnadsförhållanden. Bland de sysselsatta är det åtta procent som saknar dator i hemmet, bland undersysselsatta med låg inkomst är andelen som saknar dator tre gånger högre. I denna grupp är elva procent trångbodda, jämfört med två procent i gruppen sysselsatta.
Även arbetsmiljö och hälsa är sämre, samtidigt som deltagandet i föreningsliv är lägre, bland personer som är undersysselsatta.
En viktig faktor för hur det ska gå senare i livet är hur elever klarar sig i gymnasiet. SCB har följt elever som började gymnasiet 1994 och såg att de elever som inte fullföljt gymnasiet förvärvsarbetar i lägre omfattning än de som fullföljt. De har även lägre inkomst och en högre andel av dem har arbetsmarknadsstöd och ekonomiskt bistånd.

Mer läsning

Annons