Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget för Jämtkraft

Den 28 november riktar Kurt Folkesson en fråga till mig i rollen som ordförande för Jämtkraft. Frågan handlar om nivån på anslutningsavgiften till bredband. Jag kan börja med att berätta att det inte är en fråga som styrelsen beslutar om.

Jämtkrafts verksamhet regleras av ellagen. Där framgår att verksamheten måste drivas på affärsmässiga grunder. Ägarna, det vill säga Östersund, Krokom och Åre kommuner, är också tydliga i sina direktiv: alla beslut om investeringar och engagemang som Jämtkraft tar ska baseras på affärsmässiga grunder.

Lönsamhetskravet ligger alltså som grund när Jämtkrafts Telecom-avdelning beräknar nivån på anslutningsavgiften.

Om de som bor i Västbygden skulle få lägre anslutningsavgift än vad som krävs för att ge lönsamhet, skulle Jämtkraft i praktiken subventionera bredbandsanslutningen vilket alltså inte är möjligt enligt de föreskrifter som råder för verksamheten.

Hur vida kommunen, i det här fallet Krokoms kommun, tänker arbeta för regeringens mål om bredbandsanslutning till 90 procent av svenskarna, är inte en fråga för Jämtkraft, den måste riktas till Krokoms kommun.

AnnSofie Andersson, Ordf Jämtkraft

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel