Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget fler fall av hepatit på förskolan

Det har inte påträffats något fler fall av hepatit A hos personalen på förskolan Mosippan i Östersund. Om något av barnen är drabbade är dock oklart.

Det visar de provtagningar som gjorts i smittspårningsarbetet och vars resultat offentliggjordes på fredagen.

– Vi har i dag informerat personalen om att ingen ytterligare av dem har blivit smittade med Hepatit A. Eftersom alla också är vaccinerade med en första dos med Hepatit A-vaccin är de nu skyddade mot smitta, säger smittskyddsläkaren Micael Widerström i ett pressmeddelande.

Det var i torsdags förra veckan som personalen på förskolan Mosippan fick veta att en av kollegorna hade drabbats av hepatit A.

Proverna som tagits på barnen är fortfarande under analys. Resultatet beräknas vara klart i början av vecka 45.  Om det visar sig att några av barnen blivit utsatta för smittan blir nästa steg i så fall att kontakta dessas målsmän och gå vidare med provtagning och vaccination av övriga familjemedlemmar.

För att ge ett säkert flerårigt skydd mot framtida Hepatit A-smitta (vanligt inför utlandsresa) krävs en ytterligare dos av vaccin efter sex till 12 månader, konstaterar Micael Widerström.