Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget brott när Åremjölken såldes

Det begicks inget brott när opastöriserad mjölk såldes i Åre i april 2012. Åtalet lades ner.

– Det var tydligt att det inte fanns någon grund, säger Jörgen Andersson.

Den uppmärksammade försäljningen av 100 liter opastöriserad mjölk som Åre bondgård utförde från en automat utanför Ica i Åre under en timme en dag i april 2012 var uppe i rätten under torsdagen.

Jörgen Andersson, styrelseledamot, och Therese Vallin, ordförande i Åre bondgård AB, stod åtalade för brott mot livsmedelslagen.

Jörgen Andersson har hela tiden förnekat brott med hänvisning till att man får sälja opastöriserad mjölk i mindre mängd från sin egen anläggning direkt till konsumenten.

Någon tydlig definition för vad som är små mängder finns däremot inte.

– I sökandet efter en definition på vad som är små mängder har jag hittat att det är den mängd som konsumentens hushåll konsumerar, säger Jörgen Andersson.

Åklagaren Sune Andersson kom även han fram till att det inte går att säkert fastställa vad som räknas som små mängder.

– Sverige har inte definierat vad som är en mindre mängd. Det är inte upp till domstolarna att bestämma det, det är staten, säger Sune Andersson.

Med bakgrund av det valde åklagaren, som fått ta över målet från en kollega, att lägga ner åtalet. En annan anledning till att Jörgen Andersson och Therese Vallin inte fälldes för brott var att det inte gick att fastställa att de var företrädare för bolaget.

Varför lades inte åtalet ner innan rättegången?

– Det hänger inte enbart på om han var med i styrelsen. Jag ställde en del frågor till Jörgen Andersson för att utröna om han rent faktiskt hade vidtagit några åtgärder vid försäljningen. Han hade han gjort det hade han kunnat dömas även om han inte ingick i styrelsen, men det hade han ju inte gjort. Eftersom han inte hade gjort det och inte var någon företrädare som kunde anses ansvarig för företaget lade jag ner åtalet.

Det fanns heller ingen dokumentation om att Therese Vallin var styrelseordförande i Åre bondgård i april 2012.

Jörgen Andersson var förstås nöjd med utfallet.

– Det var toppen, förstås. Åklagaren bedömer att det inte finns grund för åtal. Sedan var det konstigt att det behövde komma till det här rummet innan det var klart. Det viktiga i sammanhanget är att åtalet blev nedlagt för att han inte kan bevisa att vi har sålt något annat än mindre mängd.

Livsmedelsverket vill ta bort möjligheten att sälja opastöriserad mjölk direkt till konsumenten, med början vid halvårsskiftet.

– Jag är övertygad om att det är på grund av oss de gör det. Jag tror inte man kan stoppa människors kunskapsinhämtning om att det finns en marknad för färsk, obehandlad mjölk.