Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget Bangkok 100 för Penny Century

/
  • I går lämnade ett besviket Östersundsband Arlanda och åkte hem igen.
  • Foto: Christina Sundien

Östersundsbandet Penny Century skulle i helgen ha varit en av huvudakterna på en thailändsk musikfestival. Men på grund av oroligheterna i landet är festivalen inställd.
- Det är skittrist. Ingenting av det vi sett fram emot blir av, säger en besviken Kim Fastesson.

Annons
I går skulle Penny Century ha rest till Bangkok och Sydostasiens största musikfestival Bangkok 100 Rock, där en publik på 15 000 personer väntar på bandet. Nu får de vänta förgäves.
Bangkoks internationella flygplats är ockuperad av demonstranter och därmed också avstängd för all utrikestrafik. Medlemmarna i Penny Century åkte ut till Arlanda i går bara för att nås av beskedet att festivalen är inställd. De band som redan är på plats avråds även från att resa inom landet eftersom det är för farligt.
- Det är inte direkt någon munter stämning hos oss. Det är bara att hoppas att de skjuter fram festivalen tills att allt har lugnat ner sig, säger Kim Fastesson.
Penny Century sågs, tillsammans med de internationella banden Ash och Manic Street Preachers, som ett av festivalens stora dragplåster. Hur stora förstår man när man ser uppvaktningen från den asiatiska pressen. Östersundsbandet skulle ha träffat inte mindre än tolv tidningar, fyra tv-kanaler och en radiostation. Som grädden på moset var det också meningen att de skulle hinna med en rad klubbspelningar, både i huvudstaden och i Chiang Mai i norra Thailand.
Genombrottet i Thailand kan Penny Century tacka ett driftigt fan för. En thailändsk kille vid namn Somsom hörde bandet på Myspace och blev helt såld på deras musik. Så såld att han tog kontakt med det brittiska skivbolaget Letterbox records för att få tillstånd att skicka skivan "Between a hundred lies" (2007) till olika musikforum och tidningar.
Någonstans i bakgrunden, långt borta i ett annat land, satt medlemmarna i Penny Century och hade inte en susning om vad som hände. Förrän en okänd tjej skrev ett brev och berättade att man pratade om bandet i Thailand. Givetvis var en träff med Somsom också inbokad på schemat i helgen.
- Vi vet inte vem han är, men vi är otroligt tacksamma för att han har offrat tid och pengar på oss. Bara för att han tycker att vi är bra. Det är otroligt egentligen, säger sångerskan Julia Hanberg.
Somsom har dessutom tryckt upp en thailändsk ep med fyra nya Penny-låtar. Skivan "Valencia" är mixtrad och mastrad i Sverige, men är inte aktuell för den svenska marknaden utan är en specialutgåva för den thailändska publiken.
- Vi tyckte att det var viktigt eftersom vi hade tänkt spela många av våra nya låtar där, säger Julia.
Vid sidan av den inställda festivalspelningen upplever Penny Century att "saker och ting börjar lossna mer och mer". Det är i alla fall så Julia Hanberg beskriver det flyt som bandet upplever just nu.
Efter jul kommer medlemmarna att säga upp sig från sina vanliga arbeten. Både Martin, Erik och Julia jobbar till vardags på posten och dagarna börjar tidigt. Så tidigt att det börjar gå ut över musiken.
- Vi går upp klockan halv fem och det är svårt att hitta orken att repa på kvällarna. Därför säger vi upp oss, säger Julia.
Egentligen är det ganska enkelt: Det är allt eller inget. Det är nu eller aldrig. Bära eller brista. Penny Century har bestämt sig för att satsa helhjärtat på musiken.
- Funkar det inte så funkar det inte. Då har vi åtminstone gett musiken en ärlig chans, säger Julia.
Ny singel från Penny Century beräknas komma i vår. Och fansen ska inte heller behöva vänta så länge på nästa fullängdare. Penny Century har hittat soundet och tryggheten i varandra.
- Sen gör allt det andra sig själv, säger Julia.

Mer om Bangkok:
Oro och undantagstillstånd i Bangkok
Webb-tv: Frustrationen i Bangkok ökar

Mer läsning

Annons