Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger tvingas fly från dålig luft

Inger Degerstedt fick allt värre andningsproblem. Hon trodde det berodde på luften i lägenheten. Men hyresvärden gjorde ingen kontroll av ventilationen.

Tills för någon vecka sedan bodde Inger Degerstedt i Hammarstrand. Men hon fick andningsbesvär och astma av luften i lägenheten hon hyrde av det kommunala bostadsbolaget Ragunda hyreshus.

Nu har hon tvingats flytta på grund av sina problem.

– Jag kräver att de gör en luftmätning innan de byter ut något i ventilationen, säger Inger Degerstedt. Jag har rätt att veta vad det är som har förstört min hälsa. Jag har aldrig varit så här nedstämd under mitt 77-åriga liv och min hälsa är knäckt, säger Inger Degerstedt.

Kontroll av ventilationssystem i byggnader med flera bostäder ska enligt lag ske var tredje år. En protokollförd kontroll av Ingers före detta bostad skedde i november 2004. Enligt protokollet som finns upprättat 2004 så skulle nästa kontroll ha skett senast i november 2007.

Inger flyttade in i huset i april 2010, under det första året hade hon inte några problem. Men efter att ha bott i lägenheten i ett år började hon störas av nästäppa och andningsbesvär.

– Då ringde jag till hyresvärden och talade om att jag och flera av mina grannar hade problem och misstänkte inomhusluften, säger Inger Degerstedt.

När hon påtalade luftproblemen för hyresvärden fick hon inget gehör. Under ett möte uppgav en person som representerar bostadsbolaget att denne inte visste om det skett någon kontroll och rensning av ventilationskanalerna under de senaste 9 åren.

Besvären blev allt värre och i slutet av november sökte hon läkarvård. I läkarintyget står det att det är akuta astmatiska besvär som hon behandlas för. Inger själv kopplar enligt läkarintyget dessa tydligt samman med inomhusluften i lägenheten eftersom besvären förvärras när hon vistas där.

– I slutet av året var det folk i fastigheten som rengjorde ventilationskanalerna, de var det värsta som de hade sett, sa de som utförde jobbet, berättar Inger Degerstedt.

Så för någon vecka sedan såg Inger Degerstedt sig tvungen att flytta från Hammarstrand eftersom hennes besvär gjorde det omöjligt att bo kvar i lägenheten. Hon flyttar i dagarna till en ny lägenhet i Långsele.

Fastigheten som Inger Degerstedt bott i förvaltas av det kommunala bostadsbolaget Ragunda hyreshus.

– Nu har vi gjort en rensning av kanalerna i fastigheten, säger Peter Höög, som är förvaltare på Ragunda hyreshus. Vi har gjort så gott vi har kunnat utifrån hyresgästens påtalanden. Vi har fler hyresgäster i samma fastighet och de har ju samma luft som henne men de har inte klagat, säger Peter Höög.