Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger Ridderstolpe

Syster Inger Ridderstolpe kom till Åre 1952. Det var tänkt som ett kortare vikariat på läkarmottagningen vid Åre sjukhus. Inger tjänstgjorde som kombinerad mottagningssköterska, laboratorie- och röntgensköterska till 1970 och därefter inom den slutna vården vid sjukhuset till sin pensionering. Det blev alltså inte det korta vikariat hon tänkt sig.

Genom sitt arbete lärde Syster Inger känna Åreborna, befolkningen i Åredalen och gäster i Åre. Hon blev "Syster Inger" med alla. Och det är hon, i år 2013, fortfarande. Bland annat genom alla berättelser, eller kanske legender, om hennes fjällturer med goda vänner, hennes glada tillställningar i bostaden bredvid läkarmottagningen. Det som i dag är gipsrum på Åre hälsocentral.

Otaliga är de kändisar som sökt sig till läkarmottagningen under sin skidsemester som mötts av syster Ingers glada välkomnande skånska dialekt och en god omtänksam omvårdnad.

Fritid fanns, men Syster Inger hade nära till arbetsplatsen och var mer eller mindre jour dygnet runt. Det var nära till skog och fjäll och när tillfälle gavs blev det vandring i Totthummeln och till "Ingers stuga", som fortfarande ligger väl bevarad på Totthummelns sydsluttning. Längs stigen blommar tibast i maj. Det är i dag bara några få som fortfarande hittar dit, och man talar med respekt om förtroendet att känna till stigen dit. Kanske är stugan bara en hägring.

Vi minns Inger med sin slitna skinnryggsäck staka uppför Ullådalens sluttningar till Ullsjön en vårvinterdag med gassande sol. Men det var inte bara närfjällen som lockade. Syster Inger var kanske den första som tolkade efter snöskoter med hjälp av goda vänner bland samefamiljerna i området. Fjällen i Sylarna, Helags, Vålådalenområdena är alla Syster Ingers fjäll.

Vålådalens turiststation och hennes goda vänner i Föreningen Vålådalens vänner samt vännerna i Skalstugan betydde mycket och förgyllde hennes fritid.

Åre saknar Syster Inger.

Anders och Anita Hedström