Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger Kristensen

Järvnäset, Tåsjö

Inger är inte längre bland oss. Bara någon vecka efter maken Eriks bortgång nådde oss det sorgliga budskapet. Vi – hennes vänner – har med stigande oro sett hur hennes sjukdom gjort henne alltmer frånvarande.

Inger var liksom maken bördig från Danmark och kom till Sverige efter freden 1945. Så småningom kom de att bosätta sig i Järvnäset där de köpte sig en fastighet. Inger tog realexamen och läste vidare vid Komvux i Strömsund. Inger och dottern Anna tog studenten samtidigt. Inger fann stort nöje i litteraturen och anställningen på centralbiblioteket i Strömsund passade henne förträffligt.

En av de första gångerna vi lärde känna Inger och maken Erik var under en resa till Bulgarien. Där gjorde vi bland annat en tripp till Stenskogen i 30 graders värme i en gammal Lada. Vi besökte även den gamla medeltidsstaden Monastir vid Svarta Havet samt ett kloster.

Vi var ett antal vänner som under flera år samlades för att fira varandras födelsedagar med god mat och glada skratt. En av de sista gångerna var hos Irene och Sune Jansson. Inger hade då ett halsband av bärnsten och vi fick då en liten redogörelse av Jöns Löfqvist som hade som intresse att slipa och tillverka smycken i sten. Vi kom att erinra oss Bärnstensrummet i Leningrad och spekulerade i vad det blev av alla bärnstenar under krigets slutskede? Förmodligen ligger den på Östersjöns botten när den som krigsbyte skulle fraktas till Tyskland.

Självfallet var Ingers stora intresse litteraturen och vi diskuterade ofta 40-talisterna, proletärförfattarna och Harry Martinssons storhet och speciellt Aniara. Däremot hade vi helt skilda åsikter om Joyce Odysseus och diskussionerna var livliga.

Inger och Erik tillbringade sista åren i Umeå där de fick god hjälp av dottern Anna.

Inger var lugn och stillsam och hon var en person man trivdes att vara tillsammans med. Sorgen och saknaden efter vår vän är stor men minnet av hennes fina och försynta sätt lever för alltid kvar i våra hjärtan.

Inger efterlämnar tre barn, barnbarn samt släkt och vänner i Sverige och Danmark

Vännerna

Solveig och Eric Andersson