Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger Henriksson får årets Hedenvindplakett

Hedenvindplaketten 2012 tilldelas författarinnan Inger Henriksson för boken "Stannfåglarna".

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden i Strömsunds kommun utser författarinnan Inger Henriksson som mottagare av 2012 års Hedenvindplakett.

Hon får utmärkelsen för sin bok "Stannfåglarna", där handlingen tilldrar sig inom Strömsunds kommun, närmare bestämt i Klippsta, Bodums socken.

Inger Henriksson skildrar i boken sina farföräldrars hårda levnadsöde. Deras slit för att få tak över huvudet för sig själva och sina barn, i en karg natur, under fattigdom och torftiga levnadsförhållanden, kunde vara nog. Men familjen får dessutom slåss mot myndigheterna, vilka tjurskalligt och omotiverat avslår ansökan om kronotorp och helt sonika river familjen bostad, två gånger. Barnen jagas ut och familjens fattiga ägodelar kastas ut i snön och trampas sönder, liksom deras mödosamt ihopsamlade vinterförråd av mat.

Berättelsens centralgestalt är Inger Henrikssons farmor Kristina som ser till att ge barnen trygghet i fattigfolkets kamp för överlevnad. Farfar Johan var, liksom Hedenvind, engagerad i arbetarrörelsens kamp för rättvisa och solidaritet.