Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger Hägle

/

Inger Hägle finns inte bland oss längre. Hon avslutade ett mycket aktivt liv dagarna efter sin 79:e födelsedag.

Annons

Inger föddes 1930 i Torpshammar, Medelpad, som den äldsta av tre syskon. Familjen flyttade till Östersund när hon var i tonåren och där tog hon också studenten. Med en utpräglad känsla för språk och humaniora begav hon sig sedan ut för första gången i Europa, innan hon fortsatte sina studier i Uppsala.

Under Uppsalatiden där hon läste in en fil. kand. i språk, knöt hon många livslånga kontakter och mötte också sin blivande man, Lennart Hägle från Gotland, och de gifte sig 1954. Vi fyra barn föddes och familjen etablerade sig i Östersund efter några år. Inger arbetade på Parkskolan som språklärare i hela sitt yrkesverksamma liv.

Ingers liv präglades av resor, resan till sommarhuset på Gotland varje sommar, där hon tillsammans med Lennart byggde en oas för sig och sin stora familj, studieresor till England och Frankrike som fortbildning, resor till varmare breddgrader för avkoppling och kulturella upplevelser och resor till bland annat Burma där biståndsarbete bedrivs. Hon dokumenterade alla platser och upplevelser både i bild och text, så att vi andra fick dela dessa resor med henne. Hon hade ett stort litteraturintresse - ständigt en bok på gång och ett aldrig sinande tålamod med svåra korsord.

Det kristna engagemanget har funnits med hela Ingers liv. I Odenslundskyrkan fanns kören som både hon och Lennart sjöng i, studiecirklar och andra uppgifter.

Med en stor familj kom förmågan att organisera tydligt fram. Inger hade alltid framförhållning och överblick och genomförde allt med stort lugn. Hon har varit ett stöd när barnbarnen föddes och har deltagit i våra liv var vi än bott.

Det fanns också en naturvän i Inger. Hon åkte gärna skidor både utför och på längden, intresserade sig för blommor, både odlade och vilda och gick på otaliga hundpromenader. Teoretikern Inger var också en praktiker som sydde kläder till oss barn och senare arbetade med tenntråd, skinn och quiltning.

Inger blev änka 2001 men hade förmånen att hitta en vän, Daniel, att dela vardag och resor med under de sista åren.

Vi saknar henne oerhört: barnen Lena med familj i Norrköping, Åsa, Sara och Gullik med familjer i Östersund, Daniel Grauner samt syskon.

Barnen

Mer läsning

Annons