Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

[Ingenting]

/

Tomhet, idel tomhet

Betyg: 4

Annons

”Tomhet, idel tomhet” börjar med ett radiovänligt [Ingenting] som på obekymrat sätt sjunger ångerlöst om att Gud inte bryr sig i radioaktuella ”Halleluja!”.

Det känns som om bandet har skalat bort mycket av lekfullheten från debuten ”Ingenting duger” och uppföljaren ”Mycket väsen för ingenting”. Samtidigt som de instrumentala partier som funnits på föregående album saknas, får vi i stället duetter som sprudlande ”Ge tillbaka det” och den sorgliga ”Dina händer är fulla av blommor”. Men även om anslaget är lättsamt, så är ett allvar förankrat i musiken på typisk Sander-manér.

Lyriken i Sanders texter lånar friskt från bibliska verser och slår an tonen av en uppgörelse med skuld, mening och den roll man valt i livet, inte minst under låten ”Blanka blad”. Det är slutgiltighet, dömande och utvärderande som blir stommen för den textmässiga delen av skivan. ”Tack.” är något så förutsägbart som ett tacktal till vänner och familj, medan ”Låt floden komma” bjuder på en betydande kontrast:

Gud, jag har glömt vem jag var

Jag kan inte längre gå rakt

Alla mina löften har jag brutit

Alla känslor har jag förskjutit

”Satans högra hand” är en fantastisk låt på många sätt – för även om Truls Söderman Carlberg gör störst intryck genom att sjunga refrängen – så är låten ett perfekt showcase för alla röster bandet har. Vi hör stampande trummor och viskande körer. Andreas Jeppsons orgel vibrerar kyrkligt och de blygsamma gitarrslingorna från Tobias Måård vandrar försiktigt in och ut ur fokus.

”Tomhet, idel tomhet” representerar ett mer lugnt och bekvämt [Ingenting], till skillnad från ”Mycket väsen för ingenting” där det fanns mer kontrast, mer skrik och mer energi.

Men från första trumslagen i ”Halleluja!” till sista brusandet i 10-minutersavslutningen ”Låt Floden Komma” är ”Tomhet, idel tomhet” ett genuint popalbum som har en mer konkret röd tråd än sina två föregångare. Och känns som ett modigare försök att göra en mogen skiva.

Annons