Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingenjörerna utklassades av niorna

Det var inte bara turbiner och generatorer till vattenkraftverk som byggdes på Andritz hydro i Vaplan under torsdagen utan störst fokus var det på lego­robotar. Fjolårsvinnarna i First lego league från Nyhedens skola var på plats för att göra upp i en legorobottävling.

Annons

– Vanligtvis är den här tävlingen mellan skolorna men det här är ett extra arrangemang utöver det vanliga, säger Elisabet Tjärnlund, Teknikcollege.

Fyra elever mötte fyra anställda på Andritz hydro, lagen hade en och en halv timme på sig att modifiera och programmera den redan befintliga roboten så att den klarade av uppdragen ute på banan. Banan var mindre än den ordinarie tävlingsbanan men innehöll många uppdrag, till exempel skulle de tävlande plocka upp ringar som de sedan tog tillbaka till starten.
– Båda lagen har tre försök var där det gäller att utföra så många uppdrag som möjligt och den med mest poäng vinner. Varje försök är tidsbegränsat till två och en halv minut, säger Bengt Böhlin, projektledare.
Kristoffer Lundström var en av de som tävlade mot eleverna.
– Det här är väldigt kul eftersom jag var en legofantast när jag var ung, säger han.
Tävlingen slutade med att eleverna vann de tre omgångarna och det var stor revanschlust hos ingenjörerna