Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vindkraft i Lillhärdal

Det blir inga vindkraftverk i Lillhärdal. Härdalsborna drar nu en lättnadens suck efter att KLU beslutade att ta bort vindkraftsplanerna i Lillhärdal från kommunens översiktsplan.

Kommunledningsutskottet har bestämt att det inte ska bli några vindkraftverk alls i Lillhärdal. Under måndagen gick tiden ut för samrådsyttrande och då kunde man räkna till 762 skrivelser, de flesta negativa, angående översiktsplanen för vindkraft i Härjedalens kommun.

– Det var på grund av alla synpunkten, 762 yttranden och den stora delen var emot. Vi har avspeglat folkoppinioen och beaktat det här med lokal demokrati. Vi har sagt ja till Norderåsen, Garpkölen och sagt ja till Sandnäsberget och Sjöaberget. Sammanlagt är det uppskattningsvis runt 70 stycken vindkraftverk, säger kommunalråd Gottfrid Jonsson.

– I dag har vi redan 22 vindkraftverk i Härjedalen och vi har beslut på ytterligare på tre stycken i Glötesvålen. Det pågår även mindre projektering söder om Tännäs, där har man byggt fem men vill bygga fler. Totalt är det 130 verk i översiktplanen och då tycker vi att vi har bidragit med en rejäl del, säger Gottfrid Jonsson.

KLU:s beslut är ett förslag som nu går vidare till Kommunstyrelsen den 9 juni samma dag som kommunfullmäktige.

Men KLU var inte enigt, det var tre för beslutet och två emot. Oppositionsrådet Michael Bellman var en av dem som sade ja till att ta bort Lillhärdal samtidigt som han reserverade sig emot beslutet att tillåta industriell vindkraftsexploatering på Norderåsen och Sjöaberget. D

– Vox human vill sätta ”tak” på 30 vindkraftverk rund Garpkölen eftersom befolkningen inom området ställer sig positivt till detta enligt skrivelsen av Ängersjö byalag, säger han.

– Norderåsen bör inte utbyggas, inte minst med hänsyn till inflygningen till Svegs flygplats. Även Sjöarberget bör inte utbyggas, Ljusdals Kommun har yttrat sig mycket kritiskt med hänvisning till att utbyggnaden av vindkraft kommer att påverka Fågelsjö på ett negativt sätt. I övrigt stöttar jag kommunalrådets förslag att rödmarkera (inte tillåta) Skaftåsen och området söder om Åndberget i den nya översiktsplanen Jag tycker att det är en demokratisk vinst för befolkningen som visade stort engagemang i frågan, säger Michaeal Bellman, vh.

Styrelsen för Föreningen för Småskalig Vindkraft i Lillhärdal är lättade.

– Beslutet innebär, att det inte ges någon möjlighet i det föreslagna tillägget till översiktsplanen för vindkraft i sydöstra Härjedalen, för en vindkraftsutbyggnad i Lillhärdals närhet, varken i Åndbergsområdet, på Skaftåsen, Risbrunn eller Brickan. Därmed ger man bygden den möjlighet att utvecklas i den takt och på det sätt, som en mycket stor majoritet av befolkningen vid två tillfällen under våren tydligt visat att den önskar, skriver Billy Anklew från styrelsen.