Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ville ta ansvar för örnen

Henrik räddade örnens liv, men i stället för tack blev han utskälld av länsstyrelsen och nonchalerad av polisen.

– Samtidigt som jag är glad och lättad över att örnen klarat sig så känns det lite bittert när jag tänker på hur dåligt behandlad jag blev av polisen och länsstyrelsen när jag hade kungsörnen i hytten. Ingen jag pratade med ville ha med fågeln att göra.

Det säger Henrik Svensson från Östersund. Det var han och kamraten Simon Sjöqvist från Åre, som räddade den mäktiga kungsörnen en bit från Bonäshamns fiskodling i Järpen. Han vill berätta hur det egentligen gick till när han tog hand om fågeln och hur han blev bemött av myndigheterna.

– Jag och min kamrat såg örnen i ett dike och den verkade medtagen. Jag stannade lastbilen satt och tittade på den och då flög den iväg ett hundratal meter och satte sig långt ner i en gran. Då såg vi att örnen i alla fall inte brutit någon vinge och jag ringde polisen för att tala om vad vi sett och var örnen var.

På polisens sambandscentral trodde de inte att Henrik och Simon sett en kungsörn utan att det troligen var en annan fågel.

– Jag vet så pass mycket om fåglar så jag kan känna igen en örn, säger Henrik. Jag ville också att polisen skulle komma till platsen.

Grabbarna for iväg och efter tre timmar passerade de platsen igen. Då kom de på att försöka fånga örnen om det gick.

– Eftersom polisen inte gjort något på tre timmar så fick vi agera själv. Vi ville ju inte att det skulle bli rävmat av en så sällsynt fågel.

När de letat ett tag i terrängen såg de örnen. Då var den på väg ut i älven.

– Jag tog min jacka och klev ner i vattnet och kastade jackan över fågeln som visserligen gjorde motstånd, men inte mer än att vi kunde få in den i lastbilen. Nu ringde vi till polisen igen och de hade inte en aning om vad vi skulle göra med örnen.

– Men så kom operatören på att hon skulle ringa till länsstyrelsen och efter en stund ringde det en tjej från naturvårdsenheten. Hon trodde inte heller att det var en örn och hon blev väldigt upprörd när jag berättade att jag hade örnen i bilen.

– Har du fångat den, det var det sämsta du kunde göra, skrek hon i telefon.

Henrik började ångra att han tagit hand om örnen.

– Men jag kunde ju inte knuffa ut den från bilen, säger han.

Handläggaren på länsstyrelsen sa åt Henrik att avvakta och han tyckte att det var ju inte så lätt med fågeln i bilen.

Det var nu han kom på idén att ringa till Frösö zoo, och efter lite sökande hittade han igen Åke Netterström.

– Har du en örn i bilen, vad kul. Kom hit med den så ska vi göra den frisk igen, sa han direkt.

När polisens jaktbrottsutredare, Andrew Sörensson, får höra Henriks berättelse blir han bekymrad.

Så här får det inte gå till. Det är visserligen polisen som har ansvaret för vilda djur. Men när inte polisen kunde ställa upp borde länsstyrelsen sett till att fågeln kom under vård. Men jag vill också passa på att ge en eloge till Henrik Svennson och hans kompis. De gjorde allting rätt och de räddade livet på örnen.

Det var en djurskyddshandläggare på länsstyrelsen som ringde till Henriks lastbil.

– Vi har inget med statens vilt att göra. Det här ärendet är en polissak. Dessutom fick jag inte den uppfattningen att fågeln redan var infångad.

– Efter det att jag pratat med länsveterinären så kom vi på att höra om Frösö zoo ville ta hand om den. Då var kungsörnen redan på väg dit, säger handläggaren.