Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vill ha extra sommarjobbspengar

Östersunds kommun har fått 600 000 kronor för att kunna erbjuda fler ungdomar sommarjobb. Men det finns inga arbetsplatser och flera hundra ungdomar kan bli utan sommarjobb.

Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor för att kommunerna i landet ska kunna erbjuda fler ungdomar sommarjobb sommaren 2010. Östersunds kommun har fått 600 000 kronor vilket innebär 120 fler sommarjobb.

– Problemet är att vi inte hittar några arbetsplatser. Vi har dammsugit kommunen och även ideella föreningar på platser, säger Lena Larsson, arbetsmarknadshandläggare i Östersunds kommun.

Många arbetstillfällen har försvunnit för ungdomarna i och med det arbetsmarknadspolitiska programmet Lyftet.

I dagsläget är 1200 platser tillsatta men fortfarande är flera hundra ungdomar utan jobb. För att få tag på 120 nya arbetsplatser har kommunen gått ut i radio, tv och ringt runt.

– Det ser lite mörkt ut och vi uppmanar arbetsplatser att höra av sig till oss. Det är lite bråttom då det bara är en månad kvar, säger Lena Larsson.

Kommunen får inte erbjuda ungdomar sommarjobb hos privata företag. Sommarjobben anordnas av kommunen, landsting, anlitade entreprenörer eller ideella organisationer. Arbetsplatsen måste även ge ungdomarna god handledning och meningsfulla sysslor.

Att kommunen fick veta sent om de 100 miljonerna som avsattes i regeringens vårproposition har bidragit till problemet att hitta arbetsplatser.

– Det var i slutet av april och lite i senaste laget. Det här hade vi behövt veta tidigare. Då hade det varit mycket enklare för oss att få tag på platser, säger Lena Larsson.