Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen valfrihet utan jämlikhet

Vad gott kan hälso- och vårdvalet göra för länet? Det ger oss patienter valfrihet , förklarade borgerliga landstingspolitiker när frågan debatterades under gårdagens fullmäktigemöte (numera på webb-tv).

Annons

Gillar man inte ordningen på sin nuvarande hälsocentral, de oengagerade läkarna, långa väntetiderna eller vad det månne vara, är det bara att byta. För i andra änden finns nämligen en driftig entreprenör som uppfattat efterfrågan – mer engagerade läkare och kortare väntetider ska det vara – och ljuv musik uppstår. Det är marknadsekonomi när den är som bäst.

Ett påpekande bara till den borgerliga landstingsminoriteten, formulerad av en av världens främsta vårdforskare, professor Göran Dahlgren: ”Tyvärr beskriver inte dessa politiker hur man som patient kan välja en vårdcentral som inte finns”.

Nej, hur väljer jag den hälsocentral som ligger närmast både mitt hjärta och min brevlåda , men som blivit nedlagd eftersom vårdpengen hamnat någon annanstans? Kanske pengarna styrts om från glesbygden till en privat vårdgivare i Östersund. Va d finns då kvar av valfriheten? Hur är detta demokratiskt?

Landstinget som en passiv utbetalare eller en aktiv part i sjukvårdens utformning och lokalisering. En stridsfråga i höstens val.