Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vågar säga att valet är klart

Statsvetaren Sören Holmbergs uttalande från 2007 om att regeringen är rökt visade sig så felaktigt att ingen längre vågar uttala sig om hur valet ska sluta.

Jag vågar inte heller. För jag fick själv fel den gången. Valet 2010 blev verkligen en prövning för vänner av den svenska välfärdsmodellen. Trots regeringen Reinfeldts beslutsamma sätt att riva ner det samhälleliga skyddsnätet, fick man fortsatt förtroende. Så många hade det uppenbarligen tillräckligt bra då. Den som har jobbet kvar kunde njuta av krisens låga räntor, samtidigt som man fick lite extra i plånboken tack vare skattesänkningarna. I pessimistiska stunder kunde man tänka sig att tvåtredjedelssamhället skulle klara väljarnas dom lång tid framåt.

Nu ser det inte ut så. Gårdagens Sifo går onekligen åt rätt håll med en rödgrön ledning på knappt 17 procentenheter. Helt uppenbart är regeringens senaste skattesänkningar inte vad opinionen vill ha. Inte ens i storstaden där valen avgörs. Det ser ut att bli fullt möjligt för Socialdemokraterna att med framgång gå till val på parollen: Välfärd går före skattesänkningar.

Reinfeldt/Borgs halvhjärtade försök att i gårdagens DN anpassa sig till denna opinionssvängning lär inte gå hem. Efter åtta år vid makten är det så uppenbart att Moderaternas recept inte gett de utlovade jobben.

I en förtroendemätning från Demoskop tar Stefan Löfven för första gången ledningen över Fredrik Reinfeldt. Till detta ska läggas att både KD och Centern ligger under spärren. Centerns 2,8 procent är rekordlågt. Det av nyliberaler kidnappade partiet är på väg mot sin undergång. Men jag vågar därför inte påstå att valet är klart.