Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen utredning om vårdkonkurrens

Konkurrensverket kommer inte att behandla den anmälan om osund konkurrens som hälsocentralen Fjällhälsan lämnat in mot landstinget. En planerad vårdfilial på Vemdalsskalet är inte skäl för utredning, enligt Konkurrensverket.

Annons

Det är landstingets planer på att starta en sjuksköterske- och läkarmottagning på Vemdalsskalet som fått den privatägda hälsocentralen i Hede, Fjällhälsan, att se rött. Mottagningen på skalet blir en filial till Hälsocentralen i Sveg och enligt Olle Christmansson, chef för primärvården, ska den kunna starta redan till turistsäsongen.

Enligt företrädare för Fjällhälsan så skulle en mottagning på Vemdalskalet leda till att hälsocentralen i Hede måste stänga. I början av september gjorde Fjällhälsan en anmälan till Konkurrensverket om osund konkurrens.

"Eftersom avgörande intäkter för vår fortsatta existens kommer från skidturisterna som nu landstinget tänker plocka kommer vi att inom kort gå i konkurs och behöva lägga ner verksamheten", stod det i anmälan.

Men enligt Konkurrensverket finns det inte tillräcklig grund för att starta en utredning. Myndigheten tar bara upp fall där det finns möjlighet att komma fram till om det handlar om en överträdelse av konkurrenslagstiftningen och det finns det inte i det här fallet, enligt handläggaren Anita Kouvatsos.